Kinderdagverblijven leren kinderen gezond eten

Kinderdagverblijven leren kinderen gezond eten
do, 21/05/2015 - 11:00
Door: jvklinken
0 reacties

Kinderen moeten al op jonge leeftijd groenten en fruit leren eten. Met die insteek begeleidt het Louis Bolk Instituut een groenten-en fruitproject op kinderdagverblijven. “Kinderen eten niet voldoende groeten en fruit. Op deze manier hopen we ze nieuwsgierig te maken”, zegt Lucy van de Vijver, leider van het project.

Op vier kinderdagverblijven in Rotterdam en op drie kinderdagverblijven in Amsterdam krijgen de kinderen dagelijks op verschillende momenten op een dag biologische groenten en fruit aangeboden. In overleg met de leidsters is een keuze gemaakt op welke manier elk kinderdagverblijf dit gaat doen om zo de kans te verhogen dat de kinderen blijvend gezonder eten. In Rotterdam wordt bijvoorbeeld voor de lunch de boterham met kaas af en toe vervangen door soep of er wordt extra salade bij de maaltijd aangeboden. Soepstengels in de middag maken plaats voor fruit of stukjes wortel. In Amsterdam is er een samenwerking met een kok die groenten verwerkt in een warme maaltijd tussen de middag. “Als de kinderen vroeger de kok zagen, riepen ze heel hard: tosti!. Nu roepen ze: eten! Ze weten inmiddels dat de kok ook andere dingen maakt”, zegt Van de Vijver.

Logische plek

Het kinderdagverblijf is een logische plek om kinderen gezond te leren eten zegt Van de Vijver. “Je hebt er direct invloed op wat de kinderen eten omdat er voor hen wordt bepaald wat ze eten. Ook de zogenaamde ‘peer pressure’ helpt: kinderen beïnvloeden elkaar in keuzes en dat is op een kinderdagverblijf sterker dan thuis”. Over dat thuis gesproken, het is zeker niet de bedoeling dat het project de taak van ouders hierin vervangt. “We horen van ouders dat ze het project heel fijn vinden en kinderen nemen de verhalen erover mee naar huis. Uiteindelijk begint gezond eten natuurlijk bij de ouders, wij zorgen er met dit project voor dat de kinderen met meer groenten en fruit in aanraking komen”.

Moeilijke eters

Voor een periode van vier maanden houden leidsters bij hoeveel stukken groenten en fruit er gegeten wordt op de groep. Daarnaast worden bij de Amsterdamse kinderdagverblijven specifieke kinderen in de gaten gehouden omdat er altijd kinderen bijzitten die moeilijke eters zijn. “Het zou mooi zijn als zelfs die gezond gaan eten”, zegt Van de Vijver. Het project loopt tot eind 2015. Daarna maakt het Louis Bolk Instituut de resultaten bekend. Meer over het project is te vinden op de website van het Instituut

Tekst: Matilde Newman

Beeld: Clippard