Kleuter met pinda-allergie ontsnapte aan de dood

Kleuter met pinda-allergie ontsnapte aan de dood
wo, 06/09/2017 - 12:02
Door: jvklinken
0 reacties

Nederlandse kinderartsen stuiten te vaak op kwakzalvers die op onverantwoorde wijze kinderen behandelen. Dat heeft  regelmatig ernstige gevolgen. Sommige kinderen ontsnapten zelfs aan de dood.

Uit verontrusting over het aantal schokkende meldingen houdt de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) tegenwoordig een registratie bij. Daaruit blijkt dat er de afgelopen tweeënhalf jaar zestien zeer ernstige incidenten zijn geweest.

Een kleuter met een pinda-allergie raakte bijna in levensgevaarlijke shock toen een kinesioloog hem behandelde door een pinda op zijn huid te leggen. De therapeut had nog verder  willen gaan maar de moeder van het kind greep in. De kinderartsen voeren ook het voorbeeld op van een ondervoede baby die behandeld werd door een chiropractor. Die onderkende de toestand van het kind niet. Veel chiropractors (maar niet alle) zijn opgenomen in het Nationaal register van chiropractoren. Dat kan alleen als de therapeut met succes een hogere beroepsopleiding heeft gevolgd.

Alternatieve genezers raden ouders aan te stoppen met reguliere medicijnen

Verder  kreeg een kind met eczeem bij een alternatief genezer Chinese kruiden waarin steroïden zaten. Die maakten de bijnier van het kind bijna kapot.

Wat kinderenartsen ook te vaak tegenkomen, is dat alternatieve genezers ouders aanraden te stoppen met reguliere medicijnen voor hun kind. Dat leidde er onder andere toe dat een jonge patiënt een astma-aanval kreeg en een jongetje met een darmziekte een stuk van zijn darm kwijtraakte. 

"Het is een klein aantal meldingen, maar ze zijn wel heel ernstig", zegt kinderarts Jan Peter Rake van het Martini Ziekenhuis in Groningen tegen Brandpunt, dat in de uitzending op dinsdag aandacht besteedde aan de kwestie.

‘Verbied genezers kinderen te behandelen’

Jaarlijks bezoeken zeker 125.000 Nederlandse kinderen een alternatieve behandelaar. Nederlandse kinderartsen brengen sinds tweeënhalf jaar systematisch de nadelige effecten van alternatieve geneeswijzen bij kinderen in kaart. Dit heeft geresulteerd in een lijst met incidenten. De lijst geeft volgens de kinderartsen nu al aanleiding om alternatieve genezers die geen medische achtergrond hebben, te verbieden kinderen tot twaalf jaar oud te behandelen.

Die lijn sluit aan bij die van MMV, die patiënten aanraadt om een (NTTT-)arts te consulteren.

Beeld: nl.wikipedia.org

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht