Koffie slecht, koffie goed: hoe kan dat?

Koffie slecht, koffie goed: hoe kan dat?
zo, 21/05/2017 - 11:52
Door: jvklinken
0 reacties


Vitamine C helpt tegen verkoudheid, rood vlees is kankerverwekkend en van verzadigde vetten krijg je het aan je hart. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek maar is het ook zo?

Velen zullen het herkennen. Eerst was roomboter slecht voor je, later bleek dat reuze mee te vallen en nu wordt het door sommige gezondheidswetenschappers aangeraden. Hoe kan dat toch, dat de uitkomsten van onderzoeken zo verschillen?

Koffie verhoogt levensverwachting

Opinieblad HP/De Tijd doet uit de doeken hoe het kan dat veel medisch onderzoek ons – bedoeld of onbedoeld – volledig op het verkeerde been zet, waardoor we massaal onnodige medicijnen en supplementen slikken en verkeerde diëten volgen.

Allereerst is biologisch onderzoek moeilijk, zeker wanneer het gaat over de gevolgen van leefgewoonten bij mensen. Zo werd in een groot onderzoek in eerste instantie gevonden dat mensen die koffie drinken een grotere kans hebben om eerder te overlijden. De onderzoekers ontdekten later echter dat de koffiedrinkers meer rookten dan degenen die geen of weinig koffie dronken. Toen vervolgens met deze verschillende rookgewoontes van de twee groepen rekening werd gehouden, bleek opeens het omgekeerde, namelijk dat koffiedrinken de levensverwachting juist verhoogt!

Rekening houden met alle leefgewoonten is gigantische klus

In elke studie die een bepaalde leefgewoonte onderzoekt, moeten de wetenschappers er dus voor zorgen dat alle andere leefgewoonten die de gezondheid op enigerlei wijze zouden kunnen beïnvloeden in beide groepen vergelijkbaar zijn. Een gigantische klus!

Beïnvloed door onderzoek met bedenkelijk laag kwaliteitsniveau

Een andere en veel voorkomende valkuil is dat onderzoek wordt gedaan met een mogelijke therapie zonder dat er enige vorm van vergelijking plaatsvindt. Laten we een voorbeeld nemen. Stel we doen een onderzoek naar de werkzaamheid van een dagelijkse theelepel suiker bij een groep mensen die verkouden zijn. Het resultaat zal zijn dat na twee weken meer dan 95 procent van de verkoudheden volledig is genezen. Eureka, we hebben eindelijk het middel gevonden dat verkoudheid geneest! Onzin natuurlijk, maar toch dienen we ons te realiseren dat we regelmatig worden beïnvloed door resultaten van onderzoek met een dergelijk bedenkelijk laag kwaliteitsniveau.

Beeld: nl.wikipedia.org

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.