Koffievonnis gaat Kampmans verstand te boven

Koffievonnis gaat Kampmans verstand te boven
wo, 04/04/2018 - 14:22
Door: jvklinken
0 reacties

Kun je met ene gerust hart een kopje koffie drinken? Een Amerikaanse rechter heeft bepaald van  niet.

De rechter bepaalde dat koffiebedrijven voortaan waarschuwingsetiketten voor kanker op hun verpakkingen moeten plakken. Koffiebedrijven waren er in zijn ogen niet in geslaagd aan te tonen dat de chemische stoffen die vrijkomen bij het brandproces van koffie onschadelijk zijn. Maar koffie was toch juist gezond?

Vorig jaar bleek uit een grootschalig onderzoek nog dat het drinken van drie kopjes koffie per dag de kans op een langer leven vergroot. En twee jaar geleden haalde het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek koffie van de lijst met kankerverwekkende stoffen. Hoe zit dat?

Als er sprake is van een boosdoener, is dat acrylamide. Die chemische stof  ontstaat tijdens het roosteren van koffie bij hoge temperaturen. Wat de precieze effecten daarvan zijn op de mens is onbekend maar  een kopje koffie of drie moet kunnen. Ook  hier geldt dat matigheid dient te worden betracht.  Veel koffie is met het oog op de hoeveelheid cafeïne ongezond: dat kan voor rusteloosheid, angstgevoelens en slaapproblemen zorgen.

Moerman  ontraadde koffie ten zeerste

Cornelis Moerman ontraadde koffie ten zeerste. Die werd toen nog wel zonder de huidige filters gezet. Nu geldt dat patiënten koffie incidenteel mogen drinken.

Ellen Kampman, hoogleraar voeding en kanker,  dicht aan koffie zelfs helende eigenschappen toe. Tegenover de NOS verklaarde ze: "Als je kijkt naar het onderzoek dat tot nu toe is gedaan, zien we met name juist de positieve effecten van koffie op verschillende vormen van kanker, zoals baarmoeder- en leverkanker."

Ze was dan ook verrast door de uitspraak van de Amerikaanse rechter.  Wetenschappelijk gezien is er volgens haar geen aanleiding toe.

Het is volgens Kampman ook niet te zeggen bij hoeveel koppen koffie de gezondheidsgrens ligt. "Ook uit grote studies die onlangs zijn gedaan blijkt niet dat de in koffie aanwezige hoeveelheid acrylamide het risico op kanker verhoogt.”

De rechterlijke uitspraak gaat dan ook haar verstand te boven. “Etiketten plakken op alcoholverpakkingen zou zinniger zijn."

Beeld: nl.wikipedia.org