Korting voor MMV-leden bij thermografie

Korting voor MMV-leden bij thermografie
vr, 04/01/2019 - 15:07
Door: jvklinken
0 reacties

Leden van MMV krijgen in de maand januari (2019) een korting van € 25,- op een borstonderzoek met thermografie bij de organisatie De Groene Zuster. Die is maar liefst op 19 locaties in ons land en in België vertegenwoordigd.

Hier vindt u alles over De Groene Zuster, de diverse mogelijkheden van thermografie en de tarieven.

Keuze voor thermografie is heel persoonlijk

De keuze voor thermografie is heel persoonlijk. Thermografie is een onderzoekstechniek die gebruikt maakt van infrarood. De medische camera brengt temperatuursverschillen in de borsten in kaart. De beelden verschijnen als regenboogkleurige tekeningen op een computer en een ervoor opgeleide arts kan de verschillende kleurgebieden uitleggen. Na de eerste afspraak volgt negentig dagen later een tweede ronde foto’s waarna de twee versies met elkaar vergeleken worden. Dit is de baseline, een nullijn waarop de algemene gezondheid van de borsten in kaart wordt gebracht.

Birgitte Brouwer is medisch thermograaf. Ze legt uit: "Cellen verdubbelen zich binnen negentig dagen, dit kan zich uiten in een verandering van temperatuur. Bij een gezond persoon zit er meestal niet veel verschil in de patronen links en rechts. Bij een duidelijk verschil kan er sprake zijn van een medisch probleem. Het bevindt zich dan vaak nog in een heel vroeg stadium.” 

MMV-voorzitter Marlie Hillekens, ook bekend van de Facebookgroep Eten volgens Moerman, laat jaar regelmatig een thermogram maken om er indien nodig zo vroeg mogelijk bij te zijn. Bij Marlie zit borstkanker in de familie, maar op zowel mammografie als thermografie zijn tot nu toe geen tumoren ontdekt. Mammografie voelt voor Marlie niet goed. “Niet vanwege de straling, dat heb je bij een tandartsfoto ook. Ik maak me zorgen om het pletten. Een eventuele tumor zou door de druk kapot kunnen gaan, waardoor deeltjes in de bloedstroom terecht kunnen komen en zich verspreiden.”

Hillekens gelooft in de preventieve kant van thermografisch onderzoek. “Als er iets te zien is, is dat in een heel vroeg stadium waar nog van alles mogelijk is. Met een mammografie kijk je of iemand kanker heeft, thermografie maakt het mogelijk om te screenen op risico.”