Kou en pepers tegen kilo's

Kou en pepers tegen kilo's
wo, 24/04/2019 - 21:52
Door: jvklinken
0 reacties

Vet is jarenlang verketterd. De Universiteit van Wageningen heeft zelfs onderzocht of borstkanker het gevolg was van vet eten. Nu weten we beter. Maar wát weten we precies?

Dr. Mariëtte Boon, arts en vet-onderzoeker aan het Leids LUMC en prof. Liesbeth van Rossum besloten er samen een boek over te schrijven. "Vet gaaf" zou je als titel verwachten. Het is "VET belangrijk" geworden. Nu.nl interviewde het duo.  "Wist je dat een bepaald type vet belangrijk is voor de verbranding? We kunnen het activeren. Onder meer door kou en door spicy te eten."

Te veel vet verstoort hormonale balans

Alles waar te voor staat, is niet goed en dat geldt ook voor vet. "In het lichaamsvet worden hormonen aangemaakt die allerlei lichaamsprocessen reguleren, zoals je eetlust en zelfs je vruchtbaarheid. Te veel vet verstoort de hormonale balans en stuurt de processen in de war. Te weinig vet trouwens ook. Maar vet hebben we dus wel degelijk nodig voor een gezond lichaam", zeggen de auteurs.

Een speciaal soort vet waarvan we niet snel genoeg hebben, is bruin vet. Mariëtte Boon wijdde er haar proefschrift aan en trok daarmee de aandacht. Veel was er tot dat moment niet bekend over bruin vet. Ze legt uit:  "Bij lichaamsvet denken we vaak aan zwembandjes op de heupen of de buik. Maar er zijn inderdaad verschillende soorten vet: wit vet en bruin vet. In het witte vet slaan we overtollige calorieën in de vorm van vet op. Bruin vet helpt juist bij de verbranding. Het heet zo vanwege de kleur: bruin vet bevat veel mitochondriën, energiefabriekjes die het vet een beige-bruine kleur geven."

We kunnen bruin vet stimuleren

Bruin vet werkt als een soort warmtekacheltje: het verbrandt vet om ons warm te houden. Tot zo'n tien jaar geleden dachten onderzoekers dat alleen baby's werkzaam bruin vet hebben. "Maar volwassenen hebben het dus ook. We hebben er zo'n 300 gram van. Zelfs dit kleine beetje is genoeg om bij te dragen aan onze verbranding. Het zit vooral in de nek en rond de grote bloedvaten. Een belangrijke ontdekking."

Nu.nl: Wat betekent die ontdekking?

"We hebben een orgaantje in ons lichaam dat de potentie heeft om bij te dragen aan onze verbranding. Dat is heel relevant en spannend in de huidige epidemie van overgewicht en obesitas."

Het goede nieuws is dat we bruin vet kunnen stimuleren. "Bijvoorbeeld door heet te eten. In rode peper zit het stofje capsaïcine. Dat stimuleert het bruine vet. Waarschijnlijk mede daarom krijg je het warm van spicy gerechten: het bruine vet genereert immers warmte. Ook groene thee bevat een stof (catechine) die het bruine vet kan activeren.”

Na zes weken een kilo lichter

Andere mogelijkheden zijn onszelf blootstellen aan kou. "Uit onderzoek waarbij mensen gedurende zes weken twee uur per dag in een koele kamer van 17 graden verbleven, ging de verbranding door bruin vet omhoog. Na zes weken waren de deelnemers bijna 1 kilo lichter. En het mooie is dat ze alleen vetmassa verloren, geen spiermassa."

Wat als je niet van kou of pittige gerechten houdt?

"Je hoeft niet altijd kou te lijden of pepers te eten om de activiteit van je bruin vet te verhogen. We zijn nu druk bezig met het vinden van geneesmiddelen die op bruin vet werken. De eerste resultaten in mensen zijn veelbelovend."

Dit is deel 1 over dit onderwerp. Morgen (donderdag 25 april) deel 2.

Beeld: consumentenbond.nl