Krekel verovert snacktempel

Krekel verovert snacktempel
ma, 07/01/2019 - 15:56
Door: jvklinken
0 reacties

Even een vette hap halen raakt uit de mode. Op de vakbeurs Horecava 2019 moeten de kroketten en frikadellen met een lampje worden gezocht. Gezonde voeding verovert de snacktempel.

Gehaktballen van champignons en hamburgers van sprinkhanenvlees doen hun intrede in de horeca, zo meldt De Telegraaf. Op de Horecava 2019 die vandaag in de Amsterdam Rai van start ging, laat de nieuwe gezondheidsgolf diepe sporen achter. Liefhebbers van een flinke steak of junkfood komen van een koude kermis thuis.

Vloeken in de kerk

Daarentegen zullen de gezondheidsautoriteiten een vorm van hoger  genot bereiken. “Zelfs de omvangrijke snackhal, waarvan de frituurwalmen voorheen al van verre te ruiken waren, is geen schim meer van het snaaiparadijs dat het was: meteen bij de ingang worden gehaktballetjes gepromoot die voor 30 procent uit champignons bestaan. Het lijkt vloeken in de kerk”, zo rapporteert de krant.

„Ze zijn echt veel gezonder omdat ze minder vet, calorieën en zout bevatten”, zo probeert marketingmanager Elien Tuitert van de vleesfirma Enkco uit Holten de ’paddenstoelballen’ te promoten. Dat in deze slechts voor zestig procent uit vlees bestaande snacks gebutste champignons zijn verwerkt die anders als ’reststroom’ zouden zijn doorgedraaid, moet de snackende consument op de koop toenemen. Zo snel verloopt de omslag naar gezonde voeding nu ook weer niet.

Pasta van sprinkhanen

Sander Peltenburg van de Krekerij is op het startersgedeelte van de beurs druk in de weer om vlees en pasta van sprinkhanen en krekels aan de man te brengen. „De kweek van die dieren vergt heel weinig water, land en voer en heeft daarom een lage impact op het milieu. Bovendien zitten ze bomvol vitamines en mineralen”, aldus de jonge ondernemer. Of een handvol zwaluwen duiden op een nakende zomer, moet evenwel nog blijken.

Aan de groeiende vraag naar afbreekbaar servies kan ondernemer Albert-Jan Van der Velde van Sier Disposables probleemloos voldoen met zijn uit suikerrietpulp vervaardigde bordjes, bestek van maïs en zetmeel of eetbare rietjes van suiker in drie smaken met verschillende tinten. Waarmee zijn kleurrijke paviljoen een welkome afleiding biedt op het aanwezige groen op de Horecava.

Beeld: facto.nl