Kun je maar beter matigen met fruit?

Kun je maar beter matigen met fruit?
ma, 18/06/2018 - 12:55
Door: jvklinken
1 reacties

De zoete smaak van fruit is afkomstig van suiker en ons lichaam maakt geen onderscheid tussen deze suiker en andere vormen van suiker. Kun je daarom maar beter niet te veel fruit eten?

Het antwoord komt van  Robert Lustig, een Amerikaanse hoogleraar  die alom wordt erkend als topexpert op het gebied van suiker. Hoewel hij suiker als gif bestempelt, ziet hij geen enkele reden om de inname van fruit aan banden te leggen. Maar dan heeft hij het wel over de hele vrucht en niet over persen of blenden. Tijdens het blenden van fruit vernietig je volgens hem  de niet-fermenteerbare vezels. Dat zijn de vezels die ervoor zorgen dat de dunne darm minder snel suiker absorbeert. 

De kans dat je te veel fruit eet is klein

Vezels vormen een gelachtige laag aan de binnenkant van de dunne darm. Deze laag voorkomt, aldus Lustig, dat de fructose uit fruit direct in het spijsverteringsproces wordt opgenomen. Daardoor raakt de lever niet overbelast. Al zou je dus veel fruit eten, de vezels zorgen ervoor dat het niet allemaal wordt opgenomen. Het wordt dan  deels ook in de dikke darm door de daar aanwezige bacteriën  gebruikt. De combinatie van fermenteerbare en niet-fermenteerbare vezels zorgt bovendien voor een verzadigd gevoel. “Fruitconsumptie is zelf-beperkend, dus de kans dat je te veel fruit eet is relatief klein”, zegt Lustig in het Amerikaanse tijdschrift Time.

Volwassenen kunnen volgens voedingsexperts zo veel fruit eten als ze willen, zolang het maar deel uitmaakt van een normaal dieet. Dat betekent dat ze meer moeten eten dan fruit alleen. Mensen die te veel fructose binnen krijgen, kunnen diarree krijgen. De opnamecapaciteit in de darmen van fructose is namelijk beperkt. Pas vooral op met druiven. “Druiven zijn uitschieters als we kijken naar de suiker-en-vezel-ratio”, waarschuwt Lustig. “Het zijn in principe kleine zakjes met suiker.” 

Beeld: freepik.nl

Reacties (1)

Annie Pronk-Koornneef's picture

Annie Pronk-Koo...
28 June 2018

Ik ben gek op fruit. Maar had me zelf toch ziek gegeten. Moe, Hoofdpijn, opgeblazen, slechter slapen enz.
Bij de orthomoleculair arts kwam aan het licht dat ik lekkende darmen had. Candida in mijn bloed. Het was duidelijk op het grote scherm te zien. Na 6 weken dieet, supplementen en pro biotica was het al minder aktief en na 12 weken verdwenen. Ik houd het nu bij 2 stuks fruit per dag. Veel groenten.
Het lijkt op koolhydraatarm. Ik voel me er goed bij. Niet meer moe, opgeblazen, hoofdpijn en slecht slapen. Heerlijk.