Kurkumamelk echte gezondheidsdrank

Kurkumamelk echte gezondheidsdrank
vr, 07/12/2018 - 15:36
Door: jvklinken
0 reacties

Golden milk, ofwel kurkumamelk, is een Indiase drank die ook bij ons steeds populairder wordt. De opname van kurkuma blijft daarbij wel een punt.

Golden milk wordt traditioneel gemaakt door (al dan niet plantaardige) melk op te warmen samen met kurkuma en andere specerijen, zoals kaneel en gember. Het wordt geroemd vanwege de vele gunstige gezondheidseffecten, zoals versterking van de immuniteit. Hieronder een aantal wetenschappelijk onderbouwde voordelen van golden milk en een recept om het zelf te maken, ontleend aan weblog ahealthylife.nl van Juglen Zwaan.

 • Het hoofdingrediënt in golden milk is kurkuma, een gele specerij die populair is in de Aziatische keuken en die ook zorgt voor de gele kleur van kerrie. Curcumine, de actieve component in kurkuma, wordt in de Ayurvedische geneeskunde al eeuwen gebruikt vanwege de sterke antioxidatieve eigenschappen. Antioxidanten zijn cruciaal voor een goede celfunctie en uit studies blijkt regelmatig dat een voedingspatroon dat rijk is aan antioxidanten het risico op infecties en ziektes kan helpen verlagen. Ook de kaneel en gember uit de golden milk zijn rijk aan antioxidanten.
 • De ingrediënten van golden milk hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Dat is belangrijk als je bedenkt dat chronische ontstekingen waarschijnlijk een voorname rol spelen bij chronische ziektes zoals kanker, metabool syndroom, alzheimer en hartziektes.  Deze ontstekingsremmende effecten kunnen ook zorgen voor afname van gewrichtspijn door artrose en artritis. Een studie onder 45 volwassenen met reumatoïde artritis wees bijvoorbeeld uit dat 500 mg curcumine per dag zorgde voor een grotere afname van gewrichtspijn dan 50 gram van een veelgebruikt medicijn tegen reuma, of een combinatie van curcumine en het medicijn.
 • Kurkuma, of meer specifiek de stof curcumine, lijkt de stemming te verbeteren en de symptomen van depressie te verminderen. In een zes weken durende studie kregen 60 mensen met een ernstige depressie ofwel curcumine, ofwel een antidepressivum, of een combinatie van die twee. Degenen die alleen curcumine kregen bemerkten ongeveer evenveel verbetering als degenen die een antidepressivum kregen, terwijl in de combinatiegroep de grootste verbetering optrad.
 • Hart- en vaatziektes zijn wereldwijd de hoofdoorzaak van overlijden. Het is interessant dat kaneel, gember en kurkuma – de hoofdingrediënten van golden milk – allemaal geassocieerd worden met een lager risico op hartziektes. Bovendien kan curcumine de functie van de bloedvatwanden – de endotheelfunctie – verbeteren, wat belangrijk is voor een gezond hart.
 • De ingrediënten in golden milk, vooral gember en kaneel, kunnen bijdragen aan verlaging van het bloedsuikerniveau. Een dosis kaneel van 1 tot 6 gram kan bijvoorbeeld het nuchtere bloedsuikerniveau verlagen met maximaal 29 procent.
 • Kanker is een ziekte die wordt gekenmerkt door ongecontroleerde celgroei. Naast conventionele behandelingen wordt er ook steeds vaker naar alternatieve antikankerbehandelingen gezocht. Wat dat betreft is het interessant dat er wel enig onderzoek is dat suggereert dat de specerijen in golden milk misschien gunstige effecten zouden kunnen hebben. Sommige labstudies schrijven bijvoorbeeld antikankereigenschappen toe aan 6-gingerol, een stof die in grote hoeveelheden in rauwe gember voorkomt. Zo zijn er ook lab- en dierstudies die melden dat er verbindingen in kaneel zitten die de groei van kankercellen zouden kunnen afremmen. Curcumine, het actieve ingrediënt in kurkuma, zou ook kankercellen kunnen doden en de groei van nieuwe bloedvaten in tumoren kunnen voorkomen, zodat de verspreiding ervan wordt afgeremd. Er is echter maar beperkt bewijs voor de kankerbestrijdende effecten van gember, kaneel en curcumine. Bovendien zijn de studieresultaten tegenstrijdig en is het onduidelijk hoeveel van elk ingrediënt er zou moeten worden ingenomen om deze gunstige effecten te kunnen bereiken. Er komt nog bij dat kurkuma na innname nauwelijks door de darmwand heen komt. Hier vindt u meer informatie over deze kwestie.
 • In India wordt golden milk vaak gebruikt als huismiddeltje tegen verkoudheid. Het gele drankje wordt er geroemd om de immuunversterkende werking, die te danken zou zijn aan de ingrediënten. Onderzoek wijst bijvoorbeeld uit dat curcumine antibacteriële, antivirale en antischimmel-eigenschappen heeft die kunnen bijdragen aan preventie en bestrijding van infecties. Bovendien zitten er stoffen in verse gember die de groei van bepaalde bacteriën kunnen remmen.
 • Chronische indigestie, ofwel dyspepsie, wordt gekenmerkt door pijn en ongemak in het maaggebied. Een vertraagde maaglediging is een van de mogelijke oorzaken van indigestie. Gember, een van de ingrediënten in golden milk, kan voor verlichting zorgen bij deze aandoening door de maaglediging te versnellen. Uit onderzoek blijkt verder dat kurkuma, ook gebruikt in golden milk, de spijsverteringssymptomen kan helpen verminderen. Kurkuma kan ook de vertering van vetten verbeteren door de productie van gal met maximaal 60% te verhogen. Ten slotte blijkt uit onderzoek dat kurkuma bij mensen die last hebben van colitis ulcerosa kan zorgen voor het behoud van een goede spijsvertering en preventie van aanvallen van de aandoening.
 • Golden milk kan bijdragen aan een sterk skelet. Zowel koeien- als verrijkte plantaardige melk zijn meestal rijk aan calcium en vitamine D – twee voedingsstoffen die cruciaal zijn voor de aanmaak en het behoud van sterke botten. Als er te weinig calcium in je voeding zit gaat je lichaam het uit je botten halen om een normaal calciumniveau te handhaven in je bloed. Na verloop van tijd worden je botten dan zwak en broos, waardoor je meer risico loopt op botaandoeningen zoals osteopenie (verlies van botmassa) en osteoporose. Hoewel koeienmelk van nature calcium bevat en vaak met vitamine D is verrijkt, geldt dat niet voor alle plantaardige melksoorten. Als je golden milk wilt maken met een plantaardige melk, kies er dan een die verrijkt is met calcium en vitamine D voor de botversterkende effecten, of zorg ervoor dat je uit andere bronnen voldoende vitamine D en calcium binnenkrijgt.

Hoe maak je golden milk?

Golden milk is makkelijk te maken – volg gewoon dit recept:

Ingrediënten:

 • 120 ml ongezoete melk van je keuze
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1 klein stukje geraspte verse gember of ½ theelepel gemberpoeder
 • ½ theelepel kaneelpoeder
 • 1 snufje gemalen zwarte peper
 • 1 theelepel honing of ahornsiroop (optioneel)

Werkwijze:
Meng alle ingrediënten in een steelpannetje en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat ongeveer 10 minuten sudderen totdat de geur en smaak vrijkomen. Giet het door een fijne zeef in een kop en doe er een snufje kaneel op. Golden milk kan ook van tevoren gemaakt worden en tot 5 dagen lang in de koelkast worden bewaard. Voor het drinken weer even opwarmen.

Conclusie
Golden milk is een heerlijk drankje dat vol zit met antioxidanten en dat een heel scala aan gunstige effecten heeft op de gezondheid, variërend van gezondere hersenen en hart tot sterkere botten, verbeterde spijsvertering en een lager risico op ziektes. Om er het meeste profijt van te hebben kun je melk nemen verrijkt met vitamine D en calcium en beter geen honing of ahornsiroop toevoegen (met toestemming vertaald).

Een lezer reageerde nog als volgt:

Bedankt voor het interessante artikel. Ik heb een kleine toevoeging: met een beetje olie wordt het beter opgenomen. Je kan ook de golden pasta maken, curcuma met water zachtjes laten inkoken en de overige ingredienten erbij behalve melk die doe je erbij als je het gaat drinken. De pasta bewaar je in de koelkast. Verder een vraag, met welke methode heb je het meeste profijt van de cucumine die in de curcuma zit? Verse curcuma is riskant overigens heb ik me laten vertellen. Het moet verhit worden.

Beeld: modernhoney.com