Lageropgeleide leeft korter

Lageropgeleide leeft korter
di, 28/08/2018 - 12:44
Door: jvklinken
0 reacties

Lageropgeleiden worden gemiddeld minder oud dan hogeropgeleiden doordat ze minder gezond leven. Daar kan wat aan gedaan worden door het alcoholgebruik, roken en overgewicht tegen te gaan.

Dat vindt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Nederlanders leven gemiddeld steeds langer en hebben steeds meer gezonde levensjaren. Maar ondertussen zijn de verschillen tussen sociaal-economische groepen nauwelijks afgenomen en op sommige punten zelfs toegenomen. Het beleid dat daarin verandering wilde brengen, is volgens de WRR mislukt. 

De oorzaak van het verschil is even eenvoudig als hardnekkig. Voor lageropgeleiden is het om allerlei redenen vaak moeilijker om gezond te leven dan voor hogeropgeleiden. Ze hebben vaker te maken met armoede, schulden, stress en huiselijk geweld. En dat gaat vaak gepaard met slecht eten, roken en te veel alcohol. Lageropgeleiden leven zes jaar korter dan hogeropgeleiden en hun gezonde levensverwachting (de tijd dat je je gezond voelt) is vijftien jaar korter.

Al tien jaar bekend dat roer om moet

Het bestrijden van alcoholmisbruik, roken en overgewicht is prima, zegt de WRR. Maar het zou veel meer moeten samengaan met gerichte acties, oftewel 'leefstijlinterventies', liefst zo vroeg mogelijk. Bij deze interventies pleit de WRR voor extra aandacht voor lager opgeleiden.

Zo zou in wijken met veel armoede flink ingezet moeten worden op psychologische en sociale begeleiding van stellen met een kinderwens en zwangere vrouwen. Al decennia is bekend dat stress, slechte voeding, roken en alcohol veel negatieve gevolgen hebben voor de aanstaande moeder en het ongeboren kind.

Door medische en sociale zorg goed met elkaar te verbinden, zou een enorme gezondheidswinst geboekt kunnen worden. "Het gebeurt wel, er zijn veel pilots. Maar het is wat versnipperd", zegt Marianne de Visser van de WRR. "Het blijft in de pilot-fase steken. De Gezondheidsraad schreef er tien jaar geleden al een heel duidelijk rapport over. Maar het is nog niet in de volle breedte ingevoerd."

Beeld: nl.wikipedia.org