Lang niet alle vet is cool

Lang niet alle vet is cool
di, 19/09/2017 - 11:52
Door: jvklinken
0 reacties

Wie denkt dat met een gunstige BMI de kous af is, heeft het mis. Er is een verschil tussen mannen en vrouwen, leeftijd  speelt een rol en appels zijn geen peren.

BMI berekenen is een fluitje van een cent. Zit u met uw gewicht tussen de 18,5 en 25, dan is dat mooi meegenomen. Maar het is niet het hele verhaal, aldus Plus Gezondheid.

Om te beginnen is er een verschil tussen vrouwen en mannen. Vrouwen hebben van nature een hoger vetpercentage dan mannen. Een vrouw van 75 kilo heeft gemiddeld 18,75 - 23 kilo vet en een man 13,5 – 18,75 kilo.

Hoe ouder, hoe  hoger het  vetpercentage

Verder geldt dat hoe ouder u bent, hoe hoger het vetpercentage. Dat is gedeeltelijk een natuurlijk proces, maar het komt ook omdat we bij het ouder worden wat minder bewegen en daardoor minder gespierd worden. Daardoor komt ook onze stofwisseling op een lager pitje te staan en komen we sneller aan. Krachttraining is een probaat middel om dit proces te verstoren. We zijn hiervoor niet snel te oud.  Gebleken is dat zelfs 80-plussers bij krachttraining nog spierweefsel aanmaken.

Een buikje is altijd foute boel

Het maakt een groot verschil waar uw lichaam het vet opslaat. Er is onderhuids vet, dat zich direct onder de huid nestelt. U ziet dat als ronde billen, stevige bovenarmen of dikke dijen. Het zijn zogenoemde peervormige mensen. Het vet is dan vooral rond het onderlichaam opgeslagen. Dit vet is niet zo nadelig voor de gezondheid.

Een stuk minder gunstig is vet rond de organen en in de buikholte. Dat is zogeheten visceraal vet. Deze mensen hebben een appelmodel. Een buikje, óók als u verder slank bent, is eigenlijk altijd foute boel in die zin dat  het beter voor u is dat u het zo gauw mogelijk kwijt raakt. Gebruik daarom behalve de weegschaal ook een meetlint. Je taille mag niet meer zijn dan de helft van je lengte. Nog beter is je volume te meten maar dat is vrij ingewikkeld.

Vet cool: bruin vet

Er is één soort vetweefsel waar we niet snel genoeg van hebben: bruin vet. Het stookt uw lijf warm en houdt uw stofwisseling op peil. Baby’s en jonge kinderen hebben het vrij veel. En sommige mensen hebben ook op volwassen leeftijd veel bruin vet. Door kou en beweging kan bruin vet toenemen.

Beeld: dokterdokter.nl