Langdurig gebruik antibiotica verhoogt kankerrisico

Langdurig gebruik antibiotica verhoogt kankerrisico
vr, 07/04/2017 - 12:36
Door: jvklinken
0 reacties
Langdurig gebruik van antibiotica is niet alleen schadelijk voor de darmflora maar kan ook het risico op darmkamker verhogen. Tot die conclusie komen 
Amerikaanse onderzoekers in een studie.
Door langdurig gebruik van antibiotica is de kans aanzienlijk op poliepvorming in de dikke darm, zo ontdekten de betrokken wetenschappers. Poliepvorming 

wordt gezien als de voorloper van darmkanker.

De onderzoekers volgden 120.000 verpleegkundigen, tussen de 30 en 55 jaar. De studie startte al in 1976.

Abnormale groei

Dertig jaar later werden 1.194 gevallen van abnormale groei in de dikke darm en de endeldarm geconstateerd. Wie antibiotica voor twee maanden of langer had genomen met als leeftijd tussen de leeftijd van 20 en 39 jaar, had 36 procent meer kans op een poliep of adenoom in vergelijk met degenen die niet langdurig antibiotica namen.

Voor vrouwen tussen de 40 en 50 jaar pakte de studie nog slechter uit. Als zij antibiotica hadden genomen voor twee maanden of meer, bleken ze 69 procent meer kans op een adenoom te lopen.

Geloofwaardig

Volgens de Australische darmkankerexpert Graham Newstead is het onderzoek "geloofwaardig".  "Niet alle poliepen veroorzaken uiteindelijk kanker. Maar als je meer poliepen hebt, dan is de kans op kanker natuurlijk wel groter", aldus Newstead.” Hij roept verder op om antibiotica verstandig te gebruiken, en dus niet voor een gewone verkoudheid of keelpijn.

Buiten beschouwing is  in de studie gelaten dat een gezond voedingspatroon en een gezonde leefstijl de kans op poliepen en zeker op kanker belangrijk verlaagt. Dat zou de studie nog meer betekenis hebben gegeven.

Beeld: museumboerhaave.nl

 

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.