Leefstijl kan genezend werken

Leefstijl kan genezend werken
do, 07/03/2019 - 16:23
Door: jvklinken
0 reacties

De kogel is door de reguliere kerk. Leefstijlgeneeskunde verdient serieuze aandacht in de klinische praktijk. Dat houdt het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zijn lezers (lees: medici) voor.  

Het pleidooi is afkomstig van de hoogleraren Jaap C. Seidell en Jutka Halberstadt van de Vrije Universiteit (zie foto). Seidell is een vooraanstaand voedingswetenschapper. Dat hij de leefstijlgeneeskunde omarmt, is niet zo verwonderlijk. Hij liet zich al eerder uit in deze richting. Dat het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG) het pleidooi opneemt, is wel opmerkelijk.

Geraffineerde, zetmeelrijke producten en suikerhoudende drank verminderen

Leefstijlgeneeskunde (gezonde voeding, beweging, geen stress) was tot voor kort het  terrein van de complementaire geneeskunde. Het is met name aan de vereniging Arts en Leefstijl van Tamara de Weijer te danken dat hierin stukje bij beetje verandering komt.

Veel chronische aandoeningen worden voor een belangrijk deel door een ongezonde leefstijl veroorzaakt, stellen Seidell en Halberstadt vast. Een voorbeeld hiervan is diabetes mellitus type 2 (DM2). Als patiënten  overstappen op een gezonde leefstijl terwijl ze een sterk verhoogd risico op DM2 hebben, kan dit risico aanzienlijk worden verminderd.

Ook bij mensen die al DM2 hebben, kan verandering van leefstijl gunstige effecten hebben: op de termijn van 1 jaar kan de aandoening bij een behoorlijk deel (12-46 procent) van de patiënten genezen. “Een mediterraan voedingspatroon, waarin geraffineerde, zetmeelrijke producten en suikerhoudende drank worden verminderd, lijkt de beste resultaten te bieden”, aldus de hoogleraren.

Wel  zijn de therapietrouw en de kwaliteit van de begeleiding van doorslaggevend belang, zeggen zij. Kortom: leefstijlgeneeskunde verdient serieuze aandacht in de klinische praktijk.

Beeld: Vrije Universiteit Amsterdam