Les van Leende: anders eten

Les van Leende: anders eten
wo, 11/10/2017 - 16:46
Door: jvklinken
0 reacties

Zelfs  de plaatselijke frietboer in het Brabantse dorpje Leende doet aan het experiment GezondDorp mee. Hij en zijn vrouw werden samen 30 kilo lichter.

Een half jaar geleden besloten 200 van de 4000 inwoners in Leende mee te doen aan het experiment GezondDorp. Ze gingen gezonder leven: veel minder koolhydraten eten en meer vet. Ook bewegen stond op  het programma.

Bevolking stroomde massaal toe

Enthousiast gemaakt door de verhalen deden anderen ook mee zodat  het totaal aantal dorpelingen rond de 500 uitkwam. Initiatiefnemers van het experiment zijn huisarts Norbert van den Hurk en sportarts Hans van Kuijk. Zij namen deel aan een bijscholing en schrokken zich een hoedje toen ze de vitaliteitscijfers van hun dorp onder ogen kregen.

Een zaaltje was vlot geregeld en vooral tijdens de tweede sessie stroomde de bevolking massaal toe. Van de Hurk en Van Kuijk vertelden  gisteren over hun ervaringen in het programma “Dokters van morgen” van Antoinette Hertsenberg.

Sportarts gooit het roer om

Hans van Kuijk, die gespecialiseerd is in de revalidatie van hart- en vaatpatiënten, zei gefrustreerd te zijn over de officiële richtlijnen van het Voedingscentrum. Hij zag dat hartpatiënten konden doen wat ze wilden maar hun buik bleef  te dik en van de diabetes kwamen ze ook al niet af.

Zelf deelde hij in de malaise. Conform het advies van de Voedingscentrum at hij zo min mogelijk vet en veel koolhydraten (in de vorm van aardappelen, pasta en brood). Helaas, zijn buikje bleef en ook zijn cholesterolgehalte, bloeddruk en bloedsuikerspiegel waren niet oké. Hij dreigde zelfs diabetespatiënt te worden.

Dan gooit hij het roer om. Waarom zou vet slecht zijn en koolhydraten goed? De veranderingen zijn opzienbarend. In drie maanden tijd verliest hij tien kilo en neemt zijn buikomvang met vijftien centimeter af. Alle waarden dalen plotseling in plaats dat ze omhoog gaan. “En dat zonder medicijnen.”

Madonna Leurs voelt zich energieker dan ooit

Madonna Leurs van een bed & breakfast in Leende dacht dat al dat vet haar nog dikker zou maken maar ze besloot het toch te wagen. Crème fraiche door de groente, in roomboter bakken en volvette kaas eten. In totaal verloor ze maar liefst 26 kilo.  Ze voelt zich energieker dan ooit.

De ban op koolhydraten moet hebben geleid tot de ondergang van de plaatselijke bakker, zou je denken. Niets minder is waar. Handig speelde de bakker in op de trend door koolhydraatarm brood, al dan niet met noten, aan te bieden. Het legt hem geen windeieren.

De plaatselijke supermarkteigenaar kan ook meepraten over de gezondheidsgolf die Leende overspoelt. Verkocht hij wekelijks zo’n 20 tot 25 emmers Griekse yoghurt, nu zit hij rond de 550. In het begin belde de groothandel of hij niet abuis was met zijn bestelling. Van psylliumvezels  had hij nog nooit gehoord. Nu gaan de potten als warme broodjes de deur uit.

De snackboer heeft evenmin te klagen. Hij verwisselde broodjes voor sla en laat de hamburgers voortaan bij de lokale slager produceren met de opdracht om er zo min mogelijk koolhydraten in te verwerken.

Iets aan de richtlijnen klopt er niet

Huisarts van den Hurk erkent dat het een raar idee  is dat hij diabetespatiënten altijd met medicijnen naar huis heeft gestuurd terwijl blijkt dat hun kwaal met behulp van voeding uit de wereld geholpen kan worden. Hij zou niet eens weten hoeveel er sinds GezondDorp van de insuline af zijn en zich ook beter voelen dan voorheen. Het zijn er heel wat.

Sportarts van Cuijk is intussen door het ziekenhuis in Eindhoven benaderd met de vraag of men diabetespatiënten naar hem mag doorsturen. Zijn ervaring is dat als ze een aantal weken aan het dieet- en sportprogramma deelnemen, ze binnen enkele weken van de insuline af zijn. Zijn conclusie: Iets aan de richtlijnen van het Voedingscentrum klopt er niet.