Leukemie bij kinderen door stroomkabels

Leukemie bij kinderen door stroomkabels
wo, 18/04/2018 - 11:37
Door: jvklinken
0 reacties

Kinderen die in de buurt van bovengrondse elektriciteitslijnen wonen, lopen mogelijk een risico op leukemie dat één tot twee maal zo hoog is dan andere kinderen.

Dat heeft de Gezondheidsraad becijferd. In ons land krijgen ongeveer 135 kinderen per jaar leukemie. „Blootstelling aan magnetische velden die de lijnen opwekken zou hiervoor verantwoordelijk kunnen zijn, al vallen andere (onbekende) factoren of toeval niet uit te sluiten. De kans op het krijgen van kinderleukemie lijkt naar schatting met een factor 1,2 verhoogd te zijn bij kinderen die binnen ongeveer 50 meter van een bovengrondse elektriciteitslijn wonen”, stelt de raad.

Ook ondergrondse kabels wellicht schadelijk

Het rapport van de Gezondheidsraad sluit niet uit dat ondergrondse elektriciteitskabels en transformatorhuisjes mogelijk ook schadelijk voor de gezondheid. Complementaire artsen, zoals de bekende dokter Hans Moolenburgh, waarschuwen al heel lang voor de risico’s van magnetische velden. Ze zijn nooit helemaal serieus genomen. Ten onrechte, blijkt nu.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat zou volgens de Gezondheidsraad  moeten overwegen om het voorzorgsbeleid, dat al geldt voor hoogspanningslijnen, uit te breiden naar stroomkabels onder de grond. „Omdat magnetische velden niet tegengehouden worden door bodem of bouwmaterialen.” Over meterkasten in de woning heeft de Gezondheidsraad het niet.

Eerder onderzoek wees al uit dat het risico op leukemie groter is bij kinderen die dichtbij hoogspanningskabels wonen. De Gezondheidsraad houdt er rekening mee dat er ook een verband is tussen magnetische velden en kinderen die een hersentumor krijgen, hoewel de aanwijzingen hiervoor minder sterk zijn.

Beeld: startpagina.nl