Lik op stuk voor Voedingscentrum in Pioppi-debat

Lik op stuk voor Voedingscentrum in Pioppi-debat
do, 01/11/2018 - 12:11
Door: jvklinken
0 reacties

Het veelbesproken Pioppi dieet kan geen genade vinden in de ogen van het Voedingscentrum. Dat roept de vraag op of het centrum niet hopeloos achter de feiten aanholt.

Voor de goede orde: het Pioppi dieet zoals het in het gelijknamige boek uit de doeken wordt gedaan,  is niet hetzelfde als het voedingspatroon dat de bevolking van het Zuid-Italiaanse dorpje kenmerkt. Het Pioppi dieet is het dieet dat de Britse cardioloog Aseem Malhotra in zijn gelijknamige boek ontvouwt. Hij heeft jarenlang in Pioppi gewoond en voor een belangrijk deel valt zijn dieet samen met dat van de bevolking in het Zuid-Italiaanse dorpje maar hij heeft er ook de nodige eigen ideeën in verwerkt. Zo werkt hij overvloedig met kokosolie. In Pioppi geeft de bevolking overeenkomstig het mediterraan dieet de voorkeur aan olijfolie.

Dat het Voedingscentrum in de pen klimt, zal ongetwijfeld te maken hebben met de klinkende verkoopresultaten van Malhotra’s geesteskind. Het is al vier weken het best verkochte boek.

Mediterraan dieet is niet koolhydraatarm

In Pioppi worden de mensen gemiddeld 90 jaar en blijven ze lang gezond. Hun mediterrane dieet, met veel groente en onbewerkte producten, geldt wereldwijd als superieur. Maar Malhotra gaf er een draai aan – weinig koolhydraten, veel vet – en daar moet het Voedingscentrum weinig van hebben. „Het traditionele mediterrane voedingspatroon is niet koolhydraatarm,” stelt het centrum terecht.

In Pioppi eten de mensen gewoon pasta. „Het lichaam heeft koolhydraten nodig als energiebron”, schrijft het Voedingscentrum. Wie ze mijdt, loopt mogelijk vitamines, mineralen en vezels mis.

Ook het advies om roomboter en veel kokosolie te gebruiken wordt weersproken. „Die bevatten veel verzadigd vet dat het LDL-cholesterol verhoogt. Het vervangen van verzadigd door onverzadigd vet verkleint het risico op hart- en vaatziekten.”

Elke dag een glas rode wijn zoals Malhotra adviseert, kan de toets der kritiek evenmin doorstaan. „Het is nooit duidelijk aangetoond dat rode wijn goed is voor het hart,” reageert het Voedingscentrum.

'VC hanteert achterhaalde inzichten'

De verkoop van het boek van Malhotra nam een vlucht na een tv-uitzending van Dokters van morgen over het Pioppi dieet, waaraan ook Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie in Leiden meewerkte. „Het Voedingscentrum is te negatief”, zegt hij in NRC. „Hun adviezen zijn voor gezonde mensen. Voor mensen met overgewicht, diabetes type 2 of hart- en vaatziekten gelden andere richtlijnen. Bij diabetes type 2 is koolhydraatbeperking al onderdeel van de behandeling.”

De discussie laat zien hoe ideeën over gezonde voeding veranderen: decennia werd vet als het grote kwaad gezien, de laatste jaren groeit het inzicht dat te veel suiker, koolhydraten en zetmeel dik en ongezond maken. Maar over de effecten van koolhydraat-arme diëten en verschillende verzadigde vetten is men het niet eens. Het Voedingscentrum hanteert achterhaalde inzichten, vindt Pijl.

Hij is wel verbaasd als hij hoort dat Malhotra zoveel eieren (tien per week) en kokosolie voorschrijft. „Elk extreem advies over voeding is onzin.” Maar met Tamara de Weijer, huisarts en voorzitter van Arts en Leefstijl, hoopt hij dat ‘Pioppi’ niet wordt afgeserveerd. De Weijer: „Het is niet ons boek, wij dompelen de mensen niet onder in kokosolie en Griekse yoghurt. Maar als door Pioppi mensen meer groente en minder bewerkte producten gaan eten is dat winst.

Beeld: nl.ymedic.com