Lof voor Anders eten bij MS

Lof voor Anders eten bij MS
ma, 29/10/2018 - 13:49
Door: jvklinken
0 reacties

Voeding is niet alleen bij kanker effectief  maar ook bij MS en reuma. Patiënten zijn vol lof over het veranderen van hun voedingspatroon..

Het Louis Bolk Instituut , dat wetenschappelijk onderzoek doet naar het verband tussen voeding en gezondheid,  volgt alle deelnemers aan het programma ”Anders eten bij MS”. Na onderzoek  bij ruim 120 reuma- en 180 MS-patiënten kon het instituut eind vorig jaar bekend maken dat de deelnemers duidelijk baat hadden bij gezonde voeding. Vanaf het begin tot nog jaren erna. Inmiddels is het aantal deelnemers aan  het  programma opgelopen tot 500. Het blijkt een duidelijk succes te  zijn.

Zak chips ging meestal in één keer op

Afgelopen zomer trakteerde MS-patiënt Linda Schreuder (38) zichzelf bij wijze van uitzondering op een grote wafel met twee bollen ijs en slagroom. Eenmaal thuis kwam de man met de hamer. „En ik was moe, moe, moe. Het gevoel dat ik van vroeger kende, was helemaal terug,” zo vertelt ze in het Reformatorisch Dagblad van afgelopen zaterdag. Linda is een van de deelnemers aan het programma Anders eten bij MS.

Nog niet zo lang geleden deed de Zoetermeerse zich vaak tegoed aan cola light, koekjes, chocola en chips. Een zak  ging bij haar meestal in één keer op. Ze leerde anders eten en koken tijdens het drie maanden durende voedingsprogramma Anders eten bij MS, een initiatief van de Stichting MS Anders en de Stichting Voeding Leeft.

Linda Schreuder hoorde over het programma van haar vriendin. „Ze vertelde me dat ze sindsdien lekkerder in haar vel zat, zich gezonder voelde. Ze was ook afgevallen.”

Vermoeidheid is het grootste obstakel waar ze sinds de diagnose, op haar 24e, tegen aanloopt. Net zoals bijna elke MS-patiënt. Schreuder gaf destijds fulltime les aan mbo-leerlingen. Om de MS te remmen, injecteerde ze zichzelf drie keer per week met het medicijn Rebif (interferon bèta-1a).

Op haar28e ging het niet meer en werd ze voor 75 procent afgekeurd. Tot haar 36e werkte ze tussen de lange rustperiodes door bij het bedrijf van haar  ouders. Toen ging het niet meer.

Beloning was groot

Het programma vond ze wel zwaar, zeker in het begin. Maar de  beloning was groot. “Ik heb echt ontdekt dat er veel meer is dan aardappelen en een karbonaadje. Knolselderij en pastinaak bijvoorbeeld, at ik nooit. Kikkererwten ook niet, nu liggen die geregeld op mijn bord. En ik dacht altijd dat soep maken moeilijk was. Er is niks makkelijkers!”

Na een jaar heeft ook zij meer energie en raakte zij net als haar vriendin de nodige kilo’s kwijt: maar liefst 16.

De kern van Anders eten bij MS is eenvoudig, zegt Anne-Marie Ernst, voedingsdeskundige bij het programma. „Eet onbewerkt, vers en gevarieerd. Vermijd snelle suikers. Want wat je in je mond stopt, is van invloed op je functioneren.” Concreet: gezoete drinkyoghurt is nee, volle melk is oké. Een slavink –bewerkt, want gekruid en gezouten vlees– is niet goed, kipfilet is prima.

Het voedingsprogramma lijkt te voorzien in een behoefte: bij de derde editie die in september van start ging, was er een wachtlijst. En dat is op z’n minst opmerkelijk, want het gaat om chronisch zieke mensen.

“Bedenk dat er voor MS geen genezende medicatie is. En wat er wel is, zoals symptoomonderdrukkers en remmers, geeft vaak bijwerkingen. Dus hoe belangrijk medicijnen soms ook zijn, alles wat nog meer kan helpen, is welkom.”

'Artsen willen altijd eerst bewijzen'

„Artsen willen altijd eerst bewijzen zien voor ze hun patiënten aan een behandeling blootstellen”, moet Anne-Marie Ernst van het hart. „Maar wij willen nú mensen helpen, en zo onderbouwd mogelijk. Nee, het is nog niet bewezen dat anders eten symptomen van MS vermindert. Maar er zijn wel veel onderzoeken die ons vertellen dat het westerse eetpatroon bijvoorbeeld ontstekingsbevorderend werkt. En ook geven onderzoeken aan dat voeding van invloed kan zijn op het ontstaan van MS. Hoe klein of hoe groot die invloed is, is alleen nog niet duidelijk.”

„We ontvangen signalen dat mensen een betere motoriek krijgen”, vertelt Ernst. „Ook voelen ze zich helderder in hun hoofd.”

Linda Schreuder rondde het programma eind januari af en praat nog altijd enthousiast over spaghetti van courgette en rijst van bloemkool. Op de vraag hoelang ze groentepasta leuk en vooral lekker zal blijven vinden, antwoordt ze enthousiast: „O, ik ben er echt helemaal verzot op. En ik word er ook vol van. Ik doe er van alles doorheen; tonijn, pesto, kappertjes. Ik maak er wel een feestje van!”

Volgens Anne-Marie Ernst is het programma inhoudelijk nog in ontwikkeling, omdat er gaandeweg effecten duidelijk worden van de verandering van leefstijl. Maar ook praktisch, want de deelnemers zelf kwamen met het idee om buddy’s te benoemen. „We hebben er nu vijf en zij zijn supersuccesvol. Ik kan natuurlijk wel zeggen dat een bepaald gerecht heerlijk is, maar als iemand die het zelf heeft ervaren het vertelt, is dat natuurlijk veel beter.

Via Facebook kan men ervaringen delen en vragen stellen aan de voedingsdeskundigen van Voeding Leeft. Deelname kost 75 euro per persoon. De meeste zorgverzekeringen vergoeden niets. Het programma zelf wordt gefinancierd door de Stichting MS Anders, die daarvoor geld krijgt van donoren.

Beeld: wibnet.nl