Marijke organiseerde eigen therapie

Marijke organiseerde eigen therapie
vr, 31/05/2019 - 13:06
Door: jvklinken
0 reacties

Over het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL) hoor je over het algemeen goede verhalen. Kankerpatiënt Marijke kwam echter van een koude kermis thuis. Ze moest haar eigen therapie organiseren. Met succes!

"Twee jaar geleden (ik was toen 45) werd bij mij baarmoederkanker vastgesteld," schrijft Marijke in een uitvoerige brief aan de redactie van kanker-actueel. "Aanvankelijk dacht men stadium II, maar tijdens de operatie werd een micrometastase in het buikvlies aangetroffen waardoor ik automatisch tot stadium IV werd ‘veroordeeld’. Ik gebruik expres deze uitdrukking, omdat ik het gevoel heb dat ik daarmee eigenlijk al bij voorbaat was opgegeven, ondanks mijn jonge leeftijd, goede conditie en het feit dat ik maar 1 kleine micrometastase had, en een tumor die immunogeen is en dus gevoelig voor immunotherapie. Ze zullen het nooit ronduit zeggen hoor, dat ze je als reddeloos verloren beschouwen, maar uit daden spreekt meer dan uit (omzeiling van) woorden."

"Het protocol voor baarmoederkanker stadium IV is al decennia niet aangepast en de follow-up bestaat uit ‘wachten tot je weer klachten krijgt’. Dus geen meting van tumormarkers, geen scans, vrijwel geen aanbevolen behandelingen. Ik was zeer teleurgesteld dat in het AvL dit benedenmaatse protocol kritiekloos werd gevolgd zonder rekening te houden met mijn persoonlijke situatie, die nogal afwijkt van de gemiddelde patiënt met stadium IV baarmoederkanker. Een arts kan immers gebruik maken van de vrijheid die het gebrek aan standaard behandelingen juist biedt, om naar eigen inzicht te handelen." Lees verder.

NB - Marijke verwijst op zeker moment naar het project RePurposing Drugs for Oncology. Dat is een Engelstalige site. Meer Nederlandstalige informatie vindt u hier.

Beeld: avl.nl