Medicijnwaakhond: Kijk uit met kruiden

Medicijnwaakhond: Kijk uit met kruiden
ma, 08/07/2019 - 16:04
Door: jvklinken
0 reacties

Kruidenextracten zoals van groene thee, kurkuma en sint-janskruid zijn minder onschuldig dan ze lijken: ze kunnen de werking van medicijnen verminderen en de kans op bloedingen of hartinfarcten verhogen.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) vindt de risico’s dusdanig dat het een campagne begint om patiënten te waarschuwen.

'Bijwerkingen kunnen best heftig zijn'

Kruiden zijn best populair. Tien procent van de mannen en 17 procent van de vrouwen gebruiken kruidensupplementen. Deze supplementen worden lang niet zo streng beoordeeld als medicijnen maar ze worden wel van tevoren gekeurd. “Mensen zeggen over kruiden al snel: dat is toch een natuurlijk product? Dat kan toch geen kwaad?”, aldus een woordvoerder van medicijnwaakhond CBG in de Volkskrant. “Terwijl de bijwerkingen best heftig kunnen zijn.”

Vandaar dat het verstandig is voor het gebruik een arts te consulteren, bij voorkeur een die verstand heeft van kruidengeneeskunde.

Ook op internet is er veel informatie te vinden.

Kurkuma kan ertoe leiden dat chemotherapie minder goed aanslaat

Het CBG zette het effect van de tien meestgebruikte kruidengeneesmiddelen en - supplementen op een rij. Zo kan kurkuma ertoe leiden dat chemotherapie minder goed aanslaat of dat ontstekingsremmers minder goed werken, en invloed hebben op bloeddrukverlagers. Kruidenproducten met groene thee kunnen de werkzaamheid van onder meer bètablokkers en foliumzuur verminderen. Verder kunnen middelen met knoflook de werking van maagzuurremmers en medicijnen tegen kanker beïnvloeden. In combinatie met bloedverdunners kan knoflook er bovendien voor zorgen dat het bloed minder goed stolt. Hetzelfde geldt voor ginseng en gingko.

Het gaat volgens het CBG vooral om het innemen van kruidengeneesmiddelen of -supplementen, niet om de hoeveelheden die doorgaans in het eten worden gebruikt. “We hebben geen aanwijzingen dat het drinken van een paar koppen groene thee invloed heeft”, zegt de woordvoerder, “maar het heeft wel effect vanaf een halve liter groene thee of meer per dag.”

Sint-janskruid werkt in op minstens 50 medicijnen

Sint-janskruid staat erom bekend dat het de werking van nogal wat medicijnen kan verstoren. Het wordt veelal geslikt als succesvol middel tegen lichte en milde depressies. Volgens het CBG zijn er minstens 50 medicijnen waarop dit middel inwerkt. Zo kan sint-janskruid invloed hebben op medicijnen tegen kanker, antidepressiva, antibiotica, anticonceptiemiddelen en medicijnen die de afweer onderdrukken.

In zijn praktijk ziet apotheker Mark Slager uit Amersfoort dat patiënten de risico’s niet kennen. Zo kreeg hij laatst een man aan de balie die “natuurlijke viagra” op internet had gevonden en geslikt, terwijl hij daarnaast ook geneesmiddelen voor zijn bloeddruk gebruikte. “Op de site werden die potentieverhogende middelen aangeprezen als ‘puur natuur’”, zegt Slager. “Deze man kreeg uiteindelijk twee epileptische aanvallen. Het gaat nu goed met hem, maar dit heeft hem heel bang gemaakt.”

Ook CBD-olie wordt doorgelicht

Ook hoogleraar en internist-oncoloog Ron Mathijssen van het Erasmus MC zegt geregeld kankerpatiënten in zijn praktijk te krijgen die kruidenproducten slikken. Zo zijn er mensen die geloven dat kurkuma kanker zou kunnen tegengaan. “Patiënten krijgen het aangeraden door vrienden of de buurvrouw”, zegt Mathijssen. “Goedbedoeld natuurlijk, maar ze realiseren zich niet dat dit de werking van bijvoorbeeld het middel tamoxifen bij kanker vermindert. Uit recent onderzoek door het Erasmus MC blijkt dat dit een behoorlijke invloed heeft.”

Soms reageren patiënten heftig als hij hen vertelt dat ze ermee moeten stoppen. “Neem sint-janskruid”, zegt de internist-oncoloog, “mensen die chemotherapie krijgen, zeggen daar echt baat bij te hebben. Ze zijn minder misselijk en hoeven minder vaak over te geven. Maar dat is logisch. Dat komt doordat de concentratie van medicijnen in het bloed lager is, als gevolg van deze interactie.” Dit probleem, zegt hij, wordt enorm onderschat.

Het CBG wil ook zilverkaas, hop, passiebloem en zaagbladpalm onder de loep nemen. “Ook CBD-olie staat op ons wensenlijstje”, zegt de woordvoerder, “al is het de vraag of dat een kruid te noemen is.”

Over het omgekeerde, medicijnen die de werking van kruiden verstoren, rept het CBG niet.

Beeld: beijumnieuws.blogspot.com