Mediwiet ook in België ontdekt

Mediwiet ook in België ontdekt
wo, 13/03/2019 - 12:35
Door: jvklinken
0 reacties

Ook België heeft de mediwiet ontdekt. De winkels die zich toeleggen op de verkoop van CBD-olie zijn niet meer te tellen en breidt zich nog dagelijks uit. Intussen duiken de eerste spectaculaire genezingsverhalen op.

Daniel Demoustier heeft een geduchte reputatie. Al 20 jaar kennen de kijkers van de Vlaamse zender BRT hem als verslaggever in oorlogsgebieden. Hij is voor geen kleintje vervaard. Maar voor wat hem in juni 2017 overkwam, moest hij het hoofd buigen. Zijn onverschrokkenheid kon hem dit keer niet helpen. “Non-Hodgkin”, luidde de diagnose, een vorm van kanker die zich over zijn hele lichaam had verspreid.

De slopende moeheid verdween

Gewillig gaf hij zich over aan zijn behandelend arts. Die adviseerde chemo. Demoustier stemde ermee in maar ging wel onmiddellijk op internet op zoek naar middelen die de bijwerkingen konden dempen. Hij kwam uit bij cannabisolie. Enkele druppels per dag zouden al voldoende zijn om soulaas te bieden.

En warempel, de slopende moeheid die hem na de chemokuren teisterde, verdween. Demoustier kon het nauwelijks geloven. Die cannabisolie leek wel een toverdrank. Al na drie maanden werd hij schoon verklaard. Hij denkt zelf dat hij dat te danken heeft aan de cannabisolie. “Dat heeft het proces versneld.”

Hennepplant al vele eeuwen gebruikt

Als rechtgeaard journalist ging hij op onderzoek uit. Hier wilde hij meer over weten. Zijn belangrijkste vraag: Hoe zijn de ervaringen van anderen? Hij kwam in contact met Johan, een MS- patiënt. Hij had altijd trouw de medicijnen geslikt die de arts hem had voorgeschreven maar hij was er eigenlijk wel een beetje klaar mee. Meer en meer kreeg hij last van zijn nieren. Een gevolg van de medicijnen, erkende zijn arts. Op internet had hij medicinale cannabis ontdekt. Het middel leek hem wel vertrouwd. De hennepplant die de cannabis levert, wordt al vele eeuwen gebruikt voor medicinale doeleinden, zowel door de Chinezen als de Egyptenaren.

Rolstoel van Johan kon naar de zolder

Daniel Demoiustier verbaasde zich erover dat in Nederland sprake is van een Bureau Medicinale Cannabis als onderdeel van het ministerie van Volksgezondheid. Het bureau ziet toe op de productie van medicinale cannabis, wat vrij uniek in de wereld is. In België bleek zo’n bureau te ontbreken.

Net als Daniel ondervond Johan, de MS-patiënt, veel baat bij de cannabis. Hij hoefde geen reguliere medicijnen meer te slikken en de rolstoel die hij had aangeschaft, kon naar de zolder.

Een volgende patiënt die Demoustier leerde kennen, was Thomas die leed aan psoriasis artritis, een combinatie van aandoeningen die zowel de gewrichten als de huid aandoet. Thomas gebruikte sinds enige tijd cannabiszalf en neusdruppels met CBD. Ook hij kon de reguliere medicijnen met de chemokar meegeven. De CBD, versterkt met het hallucinerende THC, betrekt hij van een apotheker uit Maastricht die het op zijn beurt bestelt bij de bekende Transvaalapotheek in Den Haag.

Thomas werkt intussen weer. Zijn wandelstok die hij niet meer kon missen, staat te verstoffen in de bezemkast, als een relikwie dat herinnert aan zware tijden.

Niet genezen, wel is kwaliteit van leven sterk verbeterd

Noch Johan noch Thomas zijn genezen maar hun kwaliteit van leven is dankzij cannabis sterk verbeterd, constateert Demoustier. Vorige week zond de BRT een documentaire van hem uit. Daarin werd bekend gemaakt dat Vlaanderen waarschijnlijk ook een cannabisbureau krijgt naar Nederlands model. Sommige politici zijn overigens sceptisch vanwege de hallucinerende THC in cannabis die verslavend zou werken. Voorstanders wijzen er op dat morfine ook verslavend werkt maar dat niemand om die reden tegen het gebruik van dit middel is.

Beeld: fd.nl