Mediwiet in opmars maar vergoeden ho maar

Mediwiet in opmars maar vergoeden ho maar
ma, 05/12/2016 - 12:06
Door: jvklinken
0 reacties

Foto: Mediwietexpert dr.Arno Hazekamp

Het medisch gebruik van cannabis neemt razendsnel toe maar er nauwelijks een zorgverzekeraar te vinden die het nog vergoed. Ook Zilveren Kruis heeft er nu de stekker uitgetrokken.

De verzekeraar is een van de laatste die mediwiet vergoed. Daaraan komt in de loop van volgend jaar een eind. De gebruikers die hierdoor rechtstreeks worden getroffen, vormen een groep van 700 patiënten met aandoeningen als kanker en MS.

In thee

Medicinale cannabis, vaak aangeduid als mediwiet, is geen geregistreerd geneesmiddel, maar artsen mogen het voorschrijven als gangbare behandelingen en medicijnen niet werken. Meestal wordt de cannabis, een softdrug, verwerkt in thee of verdampers.

Mediwiet is sterk in opmars. Vorig jaar waren er al 4.000 gebruikers en verstrekten apotheken bijna 25.000 keer mediwiet, een stijging van 45 procent ten opzichte van 2014.

Zilveren Kruis noemt het “erg vervelend” voor de verzekerden in kwestie, maar zegt de vergoeding uit het basispakket niet meer te kunnen verantwoorden, omdat “in recent wetenschappelijk onderzoek de werking van medicinale cannabis niet is aangetoond”. Daarom wordt het ook niet uit een aanvullende verzekering vergoed.

Zilveren Kruis Achmea baseert zich op een publicatie in het Amerikaanse tijdschrift Jama uit 2015, waarin onderzoekers stellen dat het effect van mediwiet bij chronische pijn en spasmen (MS), misselijkheid en overgeven (kanker, aids) gering is.

Pionier

Het Bureau voor Medicinale Cannabis (BMC), onderdeel van het ministerie van VWS, begrijpt niets van die conclusie. Het stelt juist dat er voldoende wetenschappelijk bewijs is dat het werkt. “Medicinale cannabis speelt vooralsnog geen rol bij de genezing van de aandoeningen, maar kan wel de klachten van de aandoeningen verminderen.”

Pionier op het gebied van mediwiet is dr. Arno Hazekamp, die promoveerde op de toepassing van cannabis bij diverse patiëntengroepen. Hij staat internationaal bekend als een expert. Volgens hem is het wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid van mediwiet al lang geleverd.

Mediwiet kwam de afgelopen jaren extra in de belangstelling te staan vanwege het herstel van darmkankerpatiënt Monique Posthumus. Zij kon chemo niet verdragen en werd getipt over mediwiet. Vrij snel nadat ze het was gaan gebruiken, slonken de tumor en uitzaaiingen om tenslotte geheel te verdwijnen. Enkele maanden geleden overleed ze alsnog. Haar opmerkelijke herstel blijft voor haar behandelaars in het Gelderse Valleiziekenhuis een raadsel.  

Ontstemd

Patiëntenvereniging PGMCG is zeer ontstemd over het besluit van Zilveren Kruis. Volgens Marian Hutten, zelf ook afhankelijk van mediwiet, laat de verzekeraar nu ook de laatste mensen die het nog vergoed kregen in de steek. “80 procent van de medicinale cannabis-gebruikers kreeg het al niet meer vergoed en nu is ook de laatste groep de mogelijkheid om op die manier pijn te stillen kwijt.”

Zilveren Kruis geeft haar patiënten zes maanden om met hun behandelend arts over te stappen naar andere pijnstillingsvormen. Hutten: “Ik heb COPD, fibromyalgie en artrose. Ik wil niet overstappen op middelen met bijwerkingen als morfine.”

Maar patiënten die de cannabis niet uit eigen zak kunnen betalen - per dag variërend van 10 (1 gram) tot 50 (5 gram) euro - zullen wel moeten. “Artsen willen het graag voorschrijven, maar worden tegengehouden omdat de verzekeraar het niet vergoedt”, zegt Hutten. “Patiënten moeten nu naar coffeeshops of thuis wiet gaan telen.”

In basispakket

ONVZ en Stad Holland Verzekeringen zijn de enige verzekeraars die cannabis nog wel vergoeden vanuit de basisverzekering. ONVZ heeft enkele tientallen patiënten die het gebruiken. “Het Zorginstituut heeft niet gezegd dat de specialist het niet meer mag voorschrijven. Als de zorgautoriteit oordeelt dat wij het niet uit het basispakket mogen vergoeden gaan we samen met de arts - die bepaalt wat goed is voor de patiënt - naar hen toe.”

Het Zorginstituut Nederland houdt vast aan zijn advies uit 2003 om niet te vergoeden, omdat wetenschappelijk bewijs ontbreekt.

Beeld: nemokennislink.nl