Meer druk op 'anti-vaxxers'

Meer druk op 'anti-vaxxers'
vr, 24/08/2018 - 11:51
Door: jvklinken
0 reacties

VVD-fractievoorzitter Dijkhoff voelt veel voor een vaccinatieplicht als in Nederland steeds meer ouders weigeren hun kind in te enten tegen dodelijke ziekten. Dijkhoff maakt zich ernstige zorgen over het groeiende aantal ouders dat volgens hem op basis van niet-wetenschappelijke argumenten besluit hun kind de vrijwillige preventie tegen ernstige ziekten, zoals mazelen, te onthouden.

In een column haalt Dijkhoff uit naar de groeiende groep 'anti-vaxxers'. Vaak zijn dat naar zijn zeggen hoogopgeleiden die op basis van "pseudo-interessant gemaakte bullshit" beweren dat inenten het gevaar op autisme verhoogt of dat er enge stoffen zitten in het vaccin.

Ook vindt hij het onbegrijpelijk dat gezegd wordt dat inenten niet nodig is, omdat die ziektes er niet meer zijn. "Nee, Einstein, dat klopt," schrijft de prominente VVD'er. "Weet je waarom? Omdat we onze kinderen inenten."

Kinderen weigeren bij kinderdagverblijven?

Ook het kabinet wil stappen ondernemen. Het gaat opnieuw onderzoeken of kinderdagverblijven de mogelijkheid kunnen krijgen kinderen te weigeren die niet zijn ingeënt. Een Kamermeerderheid onder leiding van de drie grootste regeringspartijen wil dat de kinderopvang niet-gevaccineerde kinderen voortaan moet kunnen weigeren.

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid), die het vaccinatieprogramma onder zijn hoede heeft, kondigde eerder aan dat hij in het najaar met een plan komt om de daling van de vaccinatiegraad te keren.

Een fervent tegenstander van vaccinatie op jonge leeftijd is de complementaire huisarts-in-ruste Hans Moolenburgh. Hij vindt vaccinatie te belastend, vooral bij baby's die nog maar zes weken oud zijn als ze de eerste inentingen al krijgen. 

Beeld: vanmouche.eu