Meer fastfood meer kanker

Meer fastfood meer kanker
do, 22/02/2018 - 15:09
Door: jvklinken
0 reacties

Er is een sterk verband tussen kanker en bewerkte voeding. Als er tien procent meer bewerkte voedingsmiddelen worden gegeten, neemt het risico op kanker met meer dan tien  procent toe.

Dat rapporteren onderzoekers van de Franse instituten Inserm, INRA en de Universiteit van Parijs in het British Medical Journal Open. 

Gedurende de acht jaar dat de deelnemers aan het onderzoek gevolgd werden, kregen 2.228 van hen kanker. Coclusie van het onderzoeksteam: een toename van de consumptie van junkfood met tien procent kan leiden tot een toename van meer dan tien procent van het algemene kankerrisico.

Het risico lag nog iets hoger bij postmenopauzale borstkanker, maar voor darm- en prostaatkanker werd geen statistisch significant verband gevonden. Boosdoeners zijn onder meer sterk bewerkte fabrieksvoeding als industrieel brood, snacks, koekjes, snoep, vis- en vleessnacks, instantsoepen, kant-en-klaar maaltijden, frisdranken enzovoort.

Veel suiker, vet en zout

Sterk bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel suiker, vet en zout en weinig eiwit, vitamines, mineralen en voedingsvezel. Verder kunnen ze een aantal kankerverwekkende stoffen bevatten, zoals bijvoorbeeld acrylamide en bisfenol. Acrylamide kan onder meer in gebakken producten zitten terwijl bisfenol a  onder meer wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal van voedsel. Het kan van daaruit in kleine hoeveelheden in ons voedsel terechtkomen.

De onderzoekers benadrukken dat junkfood niet de enige factor hoeft te zijn. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat mensen die meer junkfood eten een minder gezonde levensstijl hebben en bijvoorbeeld meer roken en minder bewegen.

Beeld: quora.com