Meer koffie geeft lagere sterfte

Meer koffie geeft lagere sterfte
ma, 06/08/2018 - 14:31
Door: jvklinken
0 reacties

Lang werd gedacht dat notoire koffiedrinkers hun gezondheid grote schade toebrachten. Het is eerder andersom.  De sterfte ligt lager naarmate de koffieconsumptie hoger is.

Dat zeggen Engelse onderzoekers die een studie uitvoerden met bijna een half miljoen deelnemers en een totale duur van zeven 7 jaar ( JAMA Intern Med. 2018; online 2 juli).

In de periode 2006-2010 kregen 9,2 miljoen Britten in de leeftijd van 40 tot 69 jaar een uitnodiging om mee te doen aan het UK Biobank-onderzoek. In totaal bezochten 503.317 deelnemers een onderzoekscentrum, waar ze vragenlijsten invulden, lichamelijk onderzocht werden en biologisch materiaal afstonden. Deze gegevens koppelden de onderzoekers aan overlijdensgegevens.

Zo’n 110.000 deelnemers (22%) dronken nooit koffie. Zij vormden de referentiegroep voor alle onderzoeksvragen. De totale sterfte nam af naarmate deelnemers meer koffie dronken,  gecorrigeerd voor onder andere leeftijd, geslacht, rookgedrag, alcoholgebruik, opleidingsniveau en algemene gezondheidstoestand.

Uitkomst geldt zowel voor gemalen koffie als oploskoffie

De relatie tussen koffieconsumptie en sterftereductie gold zowel voor gemalen koffie als voor oploskoffie. Een andere aanwijzing dat de cafeïne zelf niet zo’n grote rol speelt is dat de relatie tussen koffie en sterfte niet verschilde tussen deelnemers met een snel en die met een langzaam cafeïnemetabolisme.Wel dronken degenen met een sneller cafeïnemetabolisme meer koffie dan langzame metaboliseerders, iets wat in eerder onderzoek ook al was aangetoond.

Een causaal verband tussen koffieconsumptie en sterftereductie kan met dit observationele onderzoek niet worden aangetoond. "Desondanks bewijzen deze gegevens dat koffie onderdeel kan zijn van een gezond dieet en kunnen ze een geruststelling zijn voor degenen die graag koffie drinken", besluiten de auteurs. De MMV-Voedingsmiddelenlijst is iets genuanceerder.

Beeld: twinpeaks.wikia.com