Meer maatwerk na borstkanker

Meer maatwerk na borstkanker
wo, 07/11/2018 - 12:18
Door: jvklinken
0 reacties

De controle bij borstkankerpatiënten is voor verbetering vatbaar. Meer maatwerk zou wenselijk zijn.

Elke dag krijgen vijftig vrouwen in Nederland te horen dat ze borstkanker hebben. Als de ziekte succesvol behandeld is, moet iedere patiënt jaarlijks terugkomen op nacontrole en dat vijf jaar lang. Dat kan beter, zegt onderzoeker Annemieke Witteveen van de Universiteit Twente.

Nu is de controle na borstkanker voor iedere patiënt hetzelfde. De eerste vijf jaar wordt er jaarlijks een mammogram gemaakt, een röntgenfoto van de borst. Daarna hoeven vrouwen niet ieder jaar op controle te komen.

Witteveen denkt dat deze werkwijze beter kan.

"Als de borstkanker net genezen is, lopen veel vrouwen een groter risico op een terugkeer van de borstkanker. Daarom zou je in de eerste drie jaar mogelijk korter op elkaar een controle kunnen doen. Daarna is de kans juist veel kleiner, en dan is controle dus minder hard nodig." Belangrijk bij het bepalen van de hoeveelheid controles is dat vrouwen daar zelf over mee kunnen beslissen, denkt Witteveen.

Vrouwen vinden de controles erg onprettig

De nacontrole van borstkankerpatiënten is niet op maat, zegt Mirjam Velting van Borstkankervereniging Nederland. "Het is een vast schema. Terwijl ik juist vrouwen ken die hebben gezegd: van mij hoeft het niet meer. Ze vinden de controles erg onprettig, het geeft ze stress." Velting denkt dat vrouwen met de arts samen naar de risico's moeten kijken. "We willen vooral dat patiënten eerlijke informatie krijgen, dat ze snappen wat de keuze en de nacontrole inhoudt."

Sabine Siesling, onderzoeker bij het Integraal Kankercentrum Nederland en de Universiteit Twente, sluit zich hierbij aan. Ze ziet bovendien dat vrouwen vaak zenuwachtig zijn voor een controlefoto. "Sommige vrouwen zeggen dat ze er drie weken zenuwachtig voor zijn, terwijl de kans dat er daadwerkelijk weer kanker ontdekt wordt, heel klein kan zijn."

"Geen enkele inschatting is 100 procent veilig. Er is altijd de kans dat er iets wordt gemist, maar we hebben het model op 50.000 vrouwen getest. Daaruit bleek dat de risico's goed ingeschat kunnen worden." Ook in het huidige nacontrolesysteem ontdekt meer dan de helft van de vrouwen een bobbeltje zélf, tussen twee nacontroles in, zegt Siesling. "Voordeel van een nieuwe manier van nacontrole is bovendien dat vrouwen met een hoog risico vaker op controle kunnen komen", zegt Witteveen.

Beeld: wanttoknow.nl