Melanoom bestrijden met herpesvirus

Melanoom bestrijden met herpesvirus
vr, 06/01/2017 - 14:39
Door: jvklinken
0 reacties

Een venijnig herpesvirus injecteren om huidkanker te genezen.  Dat is de opzet van een nieuwe behandeling van huidkanker. Het afweersysteem speelt hierbij een cruciale rol.

Herpesvirussen zijn een groep virussen die bij mens en dier ziekten veroorzaakt. De bekendste zijn waterpokken, gordelroos, de koortslip en de geslachtsziekte herpes. Ook de ziekte van Pfeiffer wordt door een herpesvirus veroorzaakt.

Afweersysteem

De nieuwe behandeling is ontwikkeld door het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis (AvL) in Amsterdam. Het virus, dat koortslip veroorzaakt, is zo aangepast dat het kankercellen doodt en het eigen afweersysteem stimuleert.

"Het herpesvirus wordt door kankercellen opgenomen en vernietigt ze van binnenuit", aldus een woordvoerder van het AvL. Op grond van  testen gaat het ziekenhuis ervan uit dat de methode bij de helft van alle patiënten aanslaat. De huidkanker kan compleet verdwijnen en vervolgens een periode lang wegblijven.

Melanoom

De behandeling is gericht op patiënten met melanoom, een agressieve vorm van huidkanker. Alleen mensen met uitzaaiing van melanomen in de huid, onderhuids of in lymfeklieren komen in aanmerking, tenzij de kanker te ver is voortgeschreden.

Jaarlijks krijgen 5.500 mensen melanoom. Vorig jaar zijn er 825 mensen aan overleden.

Overeenkomst

In zijn oorspronkelijke vorm biedt het herpesvirus geen bescherming tegen melanomen. Mensen die af en toe geplaagd worden door een koortslip, hebben dus geen baat bij het virus.

Het is opvallend  dat ook bij deze nieuwe behandeling het immuunsysteem een belangrijke rol speelt. Daarin komt ze overeen met de Moermantherapie. Die is er op gericht de eigen afweer zo optimaal mogelijk zijn werk te laten doen.

Beeld: avl.nl

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.