Met z’n allen aan de zeewier

Met z’n allen aan de zeewier
do, 16/02/2017 - 10:49
Door: jvklinken
0 reacties

Als het aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken ligt, gaan we met z’n allen aan de zeewier. Zo hoopt hij te bereiken dat we vlees wat vaker links laten liggen.

Van Dam wil z’n doel bereiken door een wedstrijd uit te schrijven voor bedrijven om nieuwe producten te bedenken waarin zeewier is verwerkt. Peulvruchten of paddenstoelen zijn ook goed.

Milieu

Daarmee reageert de bewindsman op de opgelaaide discussie over het eten van vlees. Met name GroenLinks, een geduchte concurrent van de partij van Van Dam (PvdA), heeft vlees in de ban gedaan omdat het slecht is voor het milieu.

De prijsvraag heeft tot doel moet meer producten op basis van plantaardige eiwitten in de winkel te krijgen. Ook moeten Nederlanders verleid worden om het vertrouwde stukje vlees wat vaker over te slaan. Van Dam wijst er op dat producten op basis van plantwaardige eiwitten ook nog eens gezonder zijn dan veel andere voedingsmiddelen.

Ontwikkeling

De beste ideeën worden beloond met maximaal 30.000 euro. Met dit geld kan het product verder ontwikkeld worden. Vijf plannen kunnen uiteindelijk rekenen op een subsidie van een kwart miljoen euro. Hert is de bedoeling dat de nieuwe producten over anderhalf jaar te koop zijn.

De zogeheten New Food Challenge maakt deel uit van een groter pakket aan maatregelen om Nederland massaal aan de plantaardige eiwitten te krijgen. In totaal trekt de bewindsman hiervoor ruim 15 miljoen euro uit.

Beeld: metronieuws.nl