Microplastics nu ook in mineraalwater

Microplastics nu ook in mineraalwater
vr, 16/03/2018 - 11:51
Door: jvklinken
1 reacties

Mineraalwater van verschillende internationale watermerken is vervuild door zogenaamde microplastics, minuscule plastic deeltjes.

Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde studie. Meer dan 90 procent van de onderzochte stalen bevatte microplastics.

In het mineraalwater stuitten de onderzoekers vooral op polypropyleen, nylon en polyethyleentereftalaat (PET). Gemiddeld werden in elke liter water 325 partikels teruggevonden. De onderzoekers testten voor hun onderzoek het water uit meer dan 250 flessen van meer dan elf grote merken zoals Evian, Gerolsteiner en San Pellegrino.

Plastic van de fles zelf

Sherri Mason, professor aan de State University van New York in Fredonia, leidde het onderzoek. “Ik denk dat dit in het water komt tijdens het bottelen'” aldus Mason. “Het merendeel komt, denk ik, van de fles zelf, van de dop, van het industriële bottelingsproces.”

Uit het onderzoek blijkt verder dat ook in de glazen flessen microplastics voorkomen. Een eerdere studie die door Orb Media werd gepubliceerd had al aangegeven dat ook in kraanwater microplastics zitten. De plastics komen overal vandaan en zijn wijd verspreid in de voedselketen.

Hoe riskant voor de gezondheid deze microplastics zijn, is nog onduidelijk. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt onderzoek naar de risico’s te willen doen. Volgens sommige wetenschappers poep je microplastics gewoon uit, anderen zijn daar minder gerust op. Ze wijzen erop dat slakken op plastic vruchtbaarder zijn. Dat duidt op hormonale beïnvloeding.

Beeld: dalphin.nl

 

Reacties (1)

bogaard46092's picture

bogaard46092
17 March 2018

En nu... water heb je nodig.. eerste levensbehoefte
Ik kan toch niks met deze info als weer bang worden