Minder pillen verstrekken, meer op voeding letten

Minder pillen verstrekken, meer op voeding letten
do, 02/06/2016 - 13:15
Door: jvklinken
0 reacties

Diabetes? Reuma? Maagklachten? Tien tegen één dat uw huisarts u wat pillen voorschrijft en het consult beëindigt. Volgende patiënt.

De artsenvereniging Arts en Voeding, bestaande uit een groep jonge artsen, heeft grote moeite met deze praktijk. Minstens zo belangrijk als een pilletje is het aanpassen van voeding en leefstijl. Dat kan een patiënt pas écht helpen de kwaliteit van leven op te krikken.

Jonge mensen

Tamara de Weijer, zelf huisarts en initiatiefneemster van de stichting:  "Artsen hebben geen idee wat de mogelijkheden van goede voeding kunnen zijn. In mijn spreekkamer krijg ik veel jonge mensen tussen de 25 en 45 met een chronische aandoening die vastlopen. Medicatie heeft bij hen weinig effect. Met pillen alleen los je een chronische ziekte nooit op. Door het voedingspatroon bij patiënten aan te passen, bereik je veel meer”, zegt De Weijer tegen RTL Nieuws. "

Zelfs bij kanker kan een passend voedingspatroon helpen, weet De Weijer. “In het Leids Universitair Medisch Centrum wordt het effect van voeding gemeten bij vrouwen die borstkanker hebben. De patiënten ervaren minder bijwerkingen na een chemokuur. Ook zouden ze sneller herstellen en de tumor zou beter reageren op de chemokuur.”

Artsen denken volgens De Weijer vaak ten onrechte dat hun patiënten weinig gemotiveerd zijn om hun levensstijl te veranderen. "De kunst is juist om dat naar boven te halen." De groep wordt ondersteund door kennisinstituut TNO en een aantal hoogleraren.

Bewerkt voedsel

 Een teken aan de wand is dat welvaartsziekten wereldwijd sterk toenemen. De Weijer: “We eten te veel industrieel bewerkt eten, en dat heeft gevolgen voor de gezondheid. De kwaliteit van leven daalt en de zorg wordt steeds duurder. Met een pil pak je de oorzaak niet aan. Wel met gezondere voeding en een betere leefstijl. En artsen moeten dat meer en meer uitdragen.”.Er is in de artsenopleiding nauwelijks aandacht voor voeding, en daar gaat het volgens de huisarts dus al mis. "Er wordt in de hele opleiding maar een paar uur aan besteed. Dat is veel te weinig, dat moet veranderen." Huisartsen zijn  niet gewend om voedingsadviezen te geven.

Ook dringt de bestaande kennis moeilijk tot hen door. Zo laten onderzoeken waar patiënten met diabetes type 2 met voeding- en levensstijladvies worden behandeld, geweldige resultaten zien. Patiënten hoeven minder of soms helemaal geen medicijnen meer te gebruiken, wat tot miljarden besparingen in zorgkosten zou kunnen leiden. Ook al is dit wetenschappelijk al lang bekend, slechts tien procent van de huisartsen weet van deze mogelijkheid. 

Reuma

Er zijn niet alleen positieve ervaringen bij diabetes en kanker. De Weijer: "Er zijn ook goede resultaten bij behandelingen tegen reuma, maag- en darmziektes, autisme, MS, chronische hoofdpijn en vermoeidheid."

Een voorbeeld dat tot de verbeelding spreekt, is de studie die momenteel in het Máxima Medisch Centrum loopt. Daarbij hebben 150 mensen met reuma  hun voeding aangepast. Uit tussentijdse resultaten blijkt dat 80 procent van de deelnemers minder pijn en vermoeidheidsklachten heeft.

Maar hoe krijg je de huisarts in beweging? De vereniging Arts en Voeding gaat online een wetenschappelijk kennisplatform starten om kennis onder artsen en patiënten te delen. Ook door het aanbieden van scholing wordt aandacht gevraagd voor het belang van voeding. De groep wordt hierbij ondersteund door kennisinstituut TNO en een aantal hoogleraren.

simple.wikipedia.org