Minder plastic is alarmsignaal

Minder plastic is alarmsignaal
do, 03/07/2014 - 11:17
Door: jvklinken
0 reacties

Het lijkt goed nieuws: Er drijft veel minder plastic in de zee dan werd verwacht. In werkelijkheid is het een alarmsignaal.

Volgens milieu-organisaties drijft er zoveel plastic in de oceanen dat zich complete eilanden hebben gevormd. Genoeg reden voor een team Australische wetenschappers om de precieze omvang van het plasticprobleem in kaart brengen. Het ging gericht op zoek naar plasticafval.

Tot verbazing van de Australiërs was er veel minder te vinden dan ze hadden verwacht. Vrijwel alle plastic (99%) bleek verdwenen. Omgerekend naar de mondiale hoeveelheid oceaanplastic kwamen ze uit op 40.000 ton, nog een hele berg maar niets vergeleken met de miljoenen tonnen waarvan sprake was.



Zoekend naar een verklaring vrezen de Australische wetenschappers dat het plastic - in kleine deeltjes afgebroken onder invloed van het zeewater, de golven en zonlicht - opgegeten is door vissen. Welke gevolgen dat precies heeft voor de vissen zelf, voor de voedselketen en voor de  mens is onbekend. Dat moet nader onderzoek uitwijzen.

In plastic zit Bisfenol A (BPA), een organische verbinding die het menselijk hormoonstelsel kan beïnvloeden. De mogelijke effecten van blootstelling aan lage doses van bisfenol A op de vruchtbaarheid en voortplanting is het onderwerp van een groot aantal wetenschappelijke studies en discussies. Uit sommige studies op knaagdieren blijkt dat ook blootstelling aan lage doses bisfenol A nog nadelige effecten veroorzaakt, zelfs bij niveaus in bloed en weefsel die lager zijn dan die welke bij mensen zijn aangetroffen. Ook blijken zwakke concentraties bisfenol A, die officieel veilig zouden zijn, al een negatief effect te hebben op de productie van testosteron in de menselijke testes.