Mis dit niet: Lisanne bij MMV

Mis dit niet: Lisanne bij MMV
wo, 24/10/2018 - 16:17
Door: jvklinken
0 reacties

Lisanne Spaander (20) scoorde een hit met ‘Vechtersbaas’, een lied dat ze schreef nadat ze de diagnose botkanker kreeg in 2014. Vanaf het begin volgt ze het Moermandieet. Tijdens de MMV-ledendag op 10 november deelt ze haar verhaal, en haar muziek.

Lisanne Spaander kreeg in haar havo- examenjaar te horen dat ze botkanker had, een Ewingsarcoom. Een agressieve variant. De artsen verwachtten niet dat Lisanne zou overleven. Naast de reguliere behandelingen startte moeder Ilona Woestenburg vanaf het begin met koken volgens het Moermandieet. “Ik kende het nog van vroeger, maar verbaasde me over de hoeveelheid goede informatie op de website. Met de voedingsmiddelenlijst naast me heb ik onze voeding bekeken en menu’s samengesteld.”

'Het dieet is iets dat ik zelf kan doen. Dat geeft mij kracht'

Het zingen is voor Lisanne een manier om over haar ziekte te ‘praten’. In het lied "Kijk naar mij" vraagt Lisanne haar publiek om te kijken naar wie Lisanne is, en niet alleen naar haar ziekte. Het Moermandieet helpt Lisanne, vooral op momenten dat de artsen handelingsverlegen zijn. “Het dieet is iets dat ik zelf kan doen. Dat geeft mij kracht”, vertelt Lisanne.

Naast het dieet neemt Lisanne cbd-olie en maretak-injecties. De tumor van Lisanne slonk opvallend sterker dan de gemiddelde tumor bij Ewingsarcoom na een reguliere behandeling. "De artsen stonden versteld: hoe kan dit? Het nut van voeding zagen ze echter niet bij het RadboudUMC.” Ilona lag regelmatig met de artsen in de clinch. Ze weigerden in het medisch dossier op te schrijven welke aanvullende behandelingen Lisanne onderging.

'Artsen staan achter ons en denken mee'

Nadat de ziekte zich in 2017 voor de tweede keer openbaarde, is Lisanne in behandeling bij het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. “Dat is geweldig”, zegt Ilona. “De artsen staan achter ons en denken mee. Ze vinden het geweldig wat wij doen.” In oktober is Lisanne benoemd tot ambassadeur van het Prinses Máxima Centrum.

Toen Lisanne ziek werd, zat ze in de Theaterklas. Door haar ziekte raakte haar zangcarrière in een stroomversnelling. Ze trad op met Marco Borsato en bij Humberto Tan’s Late Night show. Aan MMV bood ze aan ‘gratis’ op te treden, omdat de vereniging veel voor haar betekent.

In het decembernummer van Uitzicht volgt een uitgebreid interview met Lisanne en haar moeder.

Opgeven voor ledendag

Meer informatie over Lisanne vindt u hier. Lees ook over haar ontmoeting met koningin Maxima.

Verder op de ledendag op 10 november a.s. in het Postiljonhotel in Bunnik

  • prof.dr. Pierre Capel over de invloed van onze gevoelens op onze gezondheid
  • voedingskundige Juglen Zwaan
  • Yolanda Heerkens van Kans tegen Kanker
  • een interview met ex-kankerpatiënt René Pouwelse 
  • en...veel gelegenheid tot ontmoeting. 

Nog niet opgegeven voor de ledendag? Klik dan hier.

Wilt u de ledendag bijwonen maar bent u nog geen lid? U kunt u hier opgeven.

 

 

 

Gerelateerde artikelen in Uitzicht