Is mobieltje toch gevaarlijk? (II)  

Is mobieltje toch gevaarlijk? (II)  
di, 11/09/2018 - 11:39
Door: jvklinken
1 reacties

Met de onderzoeksverslagen over de gevaren van het mobieltje kan een zeecontainer worden gevuld. Meestal zijn ze geruststellend. Maar gebruikers vertrouwen ze niet.

Over de gevaren van het mobieltje en andere bronnen van elektromagnetische straling ging het zaterdagmiddag tijdens het evenement Let's Talk About Tech in Eindhoven.  Op het podium staat Nanny van Hese uit Geldrop in een wel héél futuristisch ogend pak. Die is niet louter bedoeld om de aandacht van het publiek te trekken, hoewel ze daar absoluut in slaagt. De outfit is gemaakt van speciale stof die haar moet beschermen tegen de straling die op straat overal is. 

Eerder trok ze hem aan tijdens de Dutch Design Week om mensen op straat te vertellen over de gezondheidsklachten waar ze al jaren mee kampt. Over dat ze op een gegeven moment geen licht of geluid meer kon verdragen, maar toen haar man bij wijze van proef de wifi-router thuis uitzette, ze enorm opknapte. ,,Iemand zei dat ik er maar niet meer aan moest denken en dat het dan wel vanzelf zou over gaan", vertelt ze volgens het verslag in het Eindhovens Dagblad.  

Hoofdpijn, steken in het oor, ademhalingsproblemen 

Maar de klachten verdwijnen niet als ze er niet aan denkt. Hetzelfde geldt voor de andere zeven vrouwen achter het platform Let's Talk About Tech.  Allen zeggen in meer of mindere mate hinder te ondervinden van elektromagnetische straling, zoals hoofdpijn, steken in het oor, ademhalingsproblemen en vermoeidheid. En dat ze dus hun leven radicaal hebben moeten omgooien. 

Neem Martine Vriens, een van de andere sprekers. Jaren woonde ze in Amsterdam en had ze een goede baan als juridisch adviseur van Vluchtelingenwerk, totdat haar klachten zo ernstig werden dat ze naar Knegsel in Brabant is verhuisd. Daar, in haar stralingsvrije houten huis, helpt ze andere mensen die niet meer kunnen functioneren met juridisch advies. ,,Ik heb me heel veel bezig gehouden met het fenomeen broekzak", zegt ze. ,,Weinig mensen weten dat in de gebruiksaanwijzing van hun mobieltje staat dat je een gsm anderhalve centimeter van je lichaam moet houden. Bellen met de telefoon tegen het oor of je gsm in je broekzak stoppen wordt dus afgeraden door de telecombedrijven."

Verband met onvruchtbaarheid

Om te bewijzen dat ze geen onzin praten, laten de vrouwen twee documentaires zien.Ubiquity, over het leven van drie mensen die hun leven drastisch moesten aanpassen omdat ze ervaren dat ze op plekken waar veel straling is niet kunnen functioneren. En Generation Zapped, waarin wetenschappers aan het woord worden gelaten over de potentiële gevaren van blootstelling aan elektromagnetische stralen. Zo zou er een verband tussen bijvoorbeeld onvruchtbaarheid bij mannen of borstkanker bij vrouwen zijn en gebruik van mobiele telefoons.

De organisatie wil met het evenement meer bewustzijn kweken over de gevolgen van draadloze toepassingen. Maar keihard wetenschappelijk bewijs is er niet, stelt Fred Woudenberg, voorzitter van het communicatieforum van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden. ,,Er zijn wereldwijd misschien wel 30.000 onderzoeken gedaan naar straling, maar er zijn tot nu alleen op basis van toeval effecten gevonden. We weten dus niet waar de klachten van deze mensen vandaan komen. Aan de andere kant, het is ook uitgesloten dat ze door suggestie of door iets anders ziek zijn geworden." 

Zie ook deel 1: Elektrosmog onder spanning

Eerdere berichten hierover op mmv.nl: 

Mobieltje niet in beha en niet in broekzak

Neem met mobieltje 't zekere voor 't onzekere

Beeld: nl.wikihow.com

Reacties (1)

afbeelding van yas

yas
14 September 2018

Ik wacht al jaren totdat bewustzijn doorbreekt over de gezondheidseffecten van elektromagnetische straling. Met de ongebreidelde toename hiervan zitten we op een tijdbom, die op een keer zal afgaan. De overheid en telecomindustrie verzwijgen de waarheid, omdat de draadloze technologie een miljardenbusiness is. Er is sprake van een doelbewust opgezet doofpotbeleid. Waar zoveel geld mee gemoeid is, moet de gezondheid van de bevolking nu eenmaal wijken. Echter, als je je serieus wilt verdiepen in deze materie, is er maar één conclusie mogelijk. Inmiddels zijn zoveel mensen verslaafd gemaakt aan hun telefoon, dat zij de waarheid niet willen weten. Een verslaafde protesteert niet tegen zijn drugs. Er zijn vele tienduizenden onderzoeken die onomwonden gezondheidseffecten hebben aangetoond. Daar wordt opzettelijk geen ruchtbaarheid aan gegeven. Het wachten is tot genoeg mensen ziek zijn geworden. Voorzorgsprincipes worden in de wind geslagen. Er is een bekend spreekwoord van toepassing: "Als het kalf verdronken is...."

Gerelateerde artikelen in Uitzicht