Mondkapje hier (nog?) niet nodig

Mondkapje hier (nog?) niet nodig
ma, 19/06/2017 - 13:51
Door: jvklinken
0 reacties

In wereldsteden als Peking en Hongkong is het de gewoonste zaak van de wereld: vrouwen en mannen die met een mondkapje over straat gaan. Zo willen ze voorkomen dat hun longen vol fijnstof raken.

Fijnstofdeeltjes zijn  zo klein dat ze niet door de haartjes in de neusholte worden tegengehouden. Zodoende kunnen ze in de longen terecht komen waar ze kleine ontstekingsreacties veroorzaken.

Luchtkwaliteit bij ons veel beter

De Volkskrant vroeg zich af of het onderhand tijd wordt om ook in Nederland het dragen van mondkapjes aan te raden. Aan het woord komt Rob van der Hulst, kno-arts bij ziekenhuis Amstelland in Amstelveen. Hij acht het tijdstip waarop ook wij aan het mondkapje moeten, nog niet genaderd. Volgens hem is de luchtkwaliteit in Nederland echt veel beter dan in China. “Veel Chinese steden liggen in een dal waar de lucht blijft hangen. Wij zijn juist hartstikke plat, het waait voldoende.“

Peking zit bijna drie keer boven de norm

Hij kan zich voorstellen dat sommige mensen met gevoelige luchtwegen last hebben van irritaties. De gemiddelde Nederlandse atmosfeer is echter dusdanig dat er nauwelijks mensen zijn die het benauwd krijgen van fijnstof.

Er is nog wel verschil waar je woont in ons land. De gemiddelde concentratie fijnstof varieert van 15 in Friesland tot 20 microgram per kubieke meter in Utrecht. Daarmee blijven we onder de norm van 25 van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Wie die cijfers vergelijkt met die voor Peking en Shanghai, zal opgelucht ademhalen. Daar kwam het jaargemiddelde vorig jaar uit op 60 à 70 microgram.

Infectiegevaar

Een heel andere reden om een mondkapje om te doen is vanwege het gevaar van infectie. In overbevolkte steden zoals Tokio vindt Van der Hulst dat helemaal nog niet zo’n gek idee. Eigenlijk zou je het volgens hem ook in de volle vliegtuigen van tegenwoordig kunnen overwegen. Daarin is de lucht erg droog waardoor je slijmvliezen uitdrogen en gevoeligheid voor infecties toeneemt.

Nog weer een andere reden is het tegenhouden van pollen. Van der Hulst kan zich voorstellen dat mensen met zware hooikoorts een mondkapje om doen.

Voor het geld hoef je het niet te laten. Mondkapjes zijn te krijgen voor bedragen tussen de drie en acht euro.

Beeld: nos.nl

Nog geen lid van MMV? WIE NU LID WORDT, KRIJGT €9,95 KORTING OP HET MMV-KOOKBOEK SNEL & GEZOND. Ook ontvangt u als lid 10 keer per jaar ons magazine Uitzicht. Meld u hier aan! Het kookboek bestellen kan hier.

WILT U OP DE HOOGTE BLIJVEN VAN NIEUWE ONTWIKKELINGEN OP HET GEBIED VAN voeding en gezondheid, MELD U DAN AAN VOOR ONZE GRATIS NIEUWSBRIEF.