Naam Moerman roept veel herkenning op

Naam Moerman roept veel herkenning op
do, 05/02/2015 - 17:17
Door: jvklinken
0 reacties

Veel herkenning, zo karakteriseert Wim Kuling de reacties van de bezoekers aan de MMV-stand op  de eerste dag van de Nationale Gezondheidsbeurs in Utrecht. Kuling is de centrale spil van patiëntenorganisatie MMV tijdens de beurs. “Verbazingwekkend hoeveel mensen aanslaan op de naam van Moerman. Vooral de 40-plussers weten meteen wie we zijn. Maar er zijn ook jongere bezoekers die de naam kennen omdat ze iemand in hun omgeving hebben meegemaakt die het Moermandieet volgde.”

Drukte

De Gezondheidsbeurs ging vandaag (donderdag 5 februari) klokslag tien uur van start en meteen barstte de drukte los. MMV staat er voor de tweede keer en hoopt het succes van 2014 te prolongeren. Elke Versluis van het Centraal  Bureau kon al vrij snel  een nieuwe vrijwilliger noteren, een borstkankerpatiënte die MMV op internet had ontdekt en intussen een cursus orthomoleculaire voedingsleer had gevolgd. Het belang van een gezond voedingspatroon bleek ze maar al te graag aan anderen te willen doorgeven.  

Lyme

Vrijwilliger Riet van Waveren, die deze dag samen met haar man Klaus helpt bij het  te woord staan van de bezoekers, is in gesprek geraakt met twee jonge Lymepatiënten. Ze denken dat ze de ziekte levenslang met zich mee zullen moeten dragen. Riet kan hen op maat bedienen aan de hand van een recent nummer van MMV-magazine Uitzicht, waarin mogelijke therapieën voor deze ziekte worden beschreven. “Onze dochter heeft ook Lyme gehad, ik weet ongeveer wat het is om deze ziekte te hebben”, vertelt Riet.

Signeren

Haar man Klaus, net als zijn vrouw Riet lid van de MMV-Ledenadviesraad, moet signeren. Hij is prostaatkankerpatiënt en heeft zijn ziekte op spectaculaire wijze bedwongen met behulp van de supplementen Maitake en Prostasol.  Als hij het nummer  van Uitzicht met het interview met hem aan een bezoekster laat zien, wil ze meteen zijn handtekening. Met een gulle lacht wordt hij bedankt voor de geste.

Overtuigd

Bezoekers Barbara en Ren zijn al zo'n tien jaar lid van MMV. Iemand in hun omgeving kreeg darmkanker en begon met het Houtsmullerdieet, dat sterk verwant is aan dat van Moerman, "Hij liet zich opereren en mede dankzij het dieet heeft hij zijn ziekte overleefd," vertellen ze. Het was voor hen aanleiding om lid te worden.

De gedachte dat voeding een essentiële rol speelt  voor onze gezondheid, was voor Barbara niet nieuw. "Daar ben ik al 40 jaar van overtuigd, Onze kinderen staken er weleens de gek mee maar intussen volgens ze ons voorbeeld. Het kwartje is gevallen." 

Dat steeds meer mensen de betekenis van gezonde voeding onderkennen, vindt ze een bemoedigende ontwikkeling. "Zelf draag ik dat ook uit aan anderen. Daarbij maak ik dankbaar gebruik van hetgeen ik lees in Uitzicht." 

Het MMV-magazine leest ze van voor tot achter. Ook de recepten zijn helemaal aan haar besteed. "Echt heerlijk!"

Ontmoeting

De Nationale Gezondheidsbeurs wordt gehouden van 5 t/m 8 februari in de Jaarbeurshallen in Utrecht. Morgen (vrijdag 6 februari) is er een bijzonder evenement. Dan zijn Martin Lanting en Tiemen Meijer te gast bij MMV.  Beiden kregen vanwege uitgezaaide slokdarmkanker een dramatische prognose te horen. Beiden klampten zich vast aan een laatste strohalm, de Helioskliniek in Hüls. De een kwam er terecht dankzij de ander. En zie, beiden overleefden en zijn nu kankervrij.

Ze hebben elkaar nog nooit ontmoet, Martin Lanting en ds. Tiemen Meijer.  Tijdens de Nationale Gezondheidsbeurs  zullen ze gezamenlijk worden geïnterviewd.  Datum,  tijd en plaats: vrijdag 6 februari, 16.15 uur,  Presentatieruimte 1. 

Graag tot dan!