Nazorg kankerpatiënt schiet tekort

Nazorg kankerpatiënt schiet tekort
di, 25/07/2017 - 10:01
Door: jvklinken
0 reacties

Wie hersteld is van kanker, kan daarmee de draad nog niet meteen oppakken. Vaak kampt zij of hij nog met lichamelijke en geestelijke gevolgen.

De nazorg voor ex-kankerpatiënten schiet tekort, vindt KWF Kankerbestrijding. Dit najaar start de organisatie een campagne om hier meer aandacht voor te vragen.

Ik moet het vertrouwen in mijn eigen lichaam terugvinden, zegt Dieneke Dijk uit Wijhe. Het is een bekende klacht van kankerpatiënten. Het voelt alsof hun lichaam hen verraden heeft.

Dieneke is inmiddels genezen verklaard van darmkanker, maar haar leven oppakken valt warempel niet mee. De ziekte laat haar sporen na. Met regelmaat krijg ik gigantische buikpijn, ik kan dan even helemaal niets doen.

Dijk nipt aan haar kop thee in de huiskamer van nazorgcentrum Intermezzo in Zwolle. Twee gastvrouwen horen haar verhaal met belangstelling aan. Na de operaties kon ik geen zware lichamelijke inspanningen aan. Als ik ging wandelen, was ik na een half uur zo moe dat ik begon te zwalken.

Het bleef niet bij lichamelijke klachten. Ik heb door de operaties een posttraumatische stress stoornis opgelopen. Daardoor kreeg ik last van angsten.

Chemokuren en bestralingen hakken erin

Dat kanker voor veel patiënten na hun genezenverklaring problemen blijft opleveren, herkent ook Jeroen Terlingen. Zelf overleefde hij lymfklierkanker en hij richtte daarna de stichting Overlevers van Kanker (OK) op. De chemokuren en bestralingen hakken erin. Overal, van hersenen tot tenen kunnen er problemen door ontstaan. Het is algemeen bekend dat in de longen, het hart, de spijsvertering, de huid of de bloedsomloop klachten optreden. Veel overlevers hebben wel ergens last van, maar ze mogen er voor hun gevoel eigenlijk niet over praten. Ze moeten maar blij zijn dat ze er nog zijn, is vaak de opvatting van anderen.

De problemen gaan volgens hem nog verder. Op dit moment zijn er ongeveer 750.000 overlevers van kanker in Nederland. Die komen soms niet meer aan het werk, omdat werkgevers bang zijn dat de ziekte terugkeert. Velen hebben behoefte aan psychosociale hulp. Zo ook Dieneke Dijk.

Ik vond het moeilijk mijn ziekte te verwerken. Tijdens het behandelingsproces had ik daar de tijd niet voor, en daarna wil je zo snel mogelijk weer aan het werk. Ze vond het zonde van haar tijd om lang stil te staan bij de geestelijke gevolgen van haar ziekte. Tot een dorpsgenoot mij tipte eens langs te gaan bij nazorgcentrum Intermezzo. Ik voelde mij meteen thuis hier.

‘Hun leven wordt nooit meer hetzelfde’

Stichting Nazorgcentrum Intermezzo en het Isala Oncologisch centrum werken sinds zeven jaar samen in de nazorg voor kankerpatiënten in Zwolle. Wij helpen onze gasten de regie in hun leven terug te nemen, legt assistent manager Marlies Mestrom van Intermezzo uit. Hun leven wordt nooit meer hetzelfde.

Het initiatief voor Intermezzo kwam zeven jaar geleden van Corine den Hollander, toen ze werkte als regieverpleegkundige oncologie in het Zwolse ziekenhuis. Corine zag dat patiënten meer zorg nodig hadden. Die kon het ziekenhuis niet bieden, legt Mestrom uit.

Die ondersteuning bestaat uit meer dan een gesprek. Iedereen kan ondersteunende activiteiten uitzoeken naar behoefte, legt Hanning uit. De een wil een behandeling door de schoonheidsspecialist, de ander volgt hier yogales. Ook verzorgen we samen met Isala Oncologisch centrum voorlichtingsbijeenkomsten over de gevolgen van kanker. Het gaat dan bijvoorbeeld over intimiteit en seksualiteit, stressbeheersing, re-integratie of hoe je met je kinderen kunt praten over je ziekte.

KWF Kankerbestrijding start dit najaar een mediacampagne om meer aandacht te vragen voor overlevers van kanker. Zowel artsen als patiënten en hun omgeving moeten meer aandacht geven aan het leven na kanker.

Het Isala Oncologisch centrum en Intermezzo vinden dat ook de partner of kinderen van een patiënt meer aandacht verdienen. Kanker heb je nooit alleen, het gooit het leven van een hele familie overhoop.

In het eerste jaar van haar bestaan werd Intermezzo ongeveer vijfhonderd keer bezocht. Inmiddels ligt dat cijfer tien keer zo hoog. Mestrom hoopt dat Intermezzo binnenkort kan verhuizen naar een grotere locatie. Maar we willen bij het ziekenhuis in de buurt blijven. Op deze plek kunnen mensen gemakkelijk bij ons binnenlopen, als ze bij de arts geweest zijn. Even koffie drinken om hun verhaal te doen, kan al zoveel schelen.

Tips voor omgeving

  • Vraag ook nadat iemand klaar is met de behandeling hoe het met diegene gaat.
  • Neem de tijd om te luisteren naar de gevoelens van de ander.
  • Als je wilt helpen, vraag dan waarmee. Noem eventueel zelf voorbeelden, zoals een keer per week koken, of samen rustig op de bank zitten en ontspannen praten.
  • Houd je relatie intact; word niet de hulpverlener van je partner, ouder of vriend, maar doe ook een appel op diens gezonde kant.
  • Blijf samen de dingen doen die jullie gewend waren. Als je regelmatig ruzie maakte, ga dat nu dan niet uit de weg.
  • Spreek eventueel met een seksuoloog over de gevolgen van de ziekte voor intimiteit en seksualiteit.
  • Ga mee naar een bezoek aan de arts.
  • Spreek niet over de strijd tegen kanker; dat suggereert dat wie de ziekte niet overleeft niet hard genoeg gestreden heeft.

Beeld: en.wikipedia.org