Neem met mobieltje zekere voor 't onzekere

Neem met mobieltje zekere voor 't onzekere
wo, 16/08/2017 - 11:51
Door: jvklinken
0 reacties

Naast je mobiel slapen is slecht  voor je hersenen, zei tv-presentator Philip Freriks. Dat is zeker geen slag in de lucht. Neem daarom het zekere voor het onzekere.

Een journaliste die aan Freriks programma “De slimste mens” deelnam, zei dat ze vanwege  haar beroep altijd bereikbaar moet zijn. „M’n telefoon ligt naast m’n bed, iedere nacht”, vertelde ze. Daarop volgde de waarschuwing van Freriks dat dit slecht voor je hersenen schijnt te zijn.

Bij te hoge temperatuur kan ons lichaam de warmte niet afvoeren

NRC polste de mening van het Kennisplatform Elektromagnetische Velden en Gezondheid (Kennisplatform EMV). Dat leverde als reactie op dat wetenschappers het over een ding eens zijn: de telefoon warmt het lichaam een heel klein beetje op door elektromagnetische velden. Dat is op zich geen probleem. Opwarming van het lichaam gebeurt ook als je in de zon gaat zitten.

En als de temperatuur als gevolg van langdurig bellen blijft oplopen? Dan kan ons lichaam de warmte niet meer afvoeren. Dan krijg je bijvoorbeeld koorts. Om dat te voorkomen zijn er in de jaren 90 nieuwe zogeheten “blootstellingslimieten” ingesteld. Daarin is vastgelegd dat een lichaam maximaal 1 graad Celsius mag opwarmen door elektromagnetische velden. Zo’n opwarming valt binnen de veilige marges.

WHO noemt straling van mobieltje “mogelijk kankerverwekkend”

Maar hoe zit het met het verband met hersentumoren, een veelgehoorde bewering? Daar zijn de geleerden het nog niet over eens, zo blijkt uit het antwoord van het Kennisplatform EMV.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft er ook een mening over en die luidt een stuk alarmerender. De WHO deelt de straling van het mobieltje in bij de categorie “mogelijk kankerverwekkend”. Daarbij tekent de organisatie aan dat het nooit overtuigend is aangetoond dat je van je mobieltje een hersentumor krijgt.

De Gezondheidsraad, een adviesorgaan voor de Nederlandse overheid, verwijst naar z’n laatste advies, gepubliceerd in juni vorig jaar. Daarin wordt geconcludeerd dat er geen bewezen verband is tussen langdurig en vaak gebruik van een mobiele telefoon en een verhoogd risico op tumoren in de hersenen. De raad oordeelt tegelijk dat zo’n verband niet valt uit te sluiten. „Er zijn nog steeds heel weinig gegevens over langetermijneffecten bij mensen.”

Hoe verder weg, des te lager de blootstelling

Het devies luidt dan ook: neem het zekere voor het onzekere. Daarbij plaatst de woordvoerder van het Kennisplatform EMV nog wel een belangrijke kanttekening: de onderzoeken gaan over bellen.  „Wanneer je de mobiel niet actief gebruikt, zoals wanneer je ligt te slapen, geeft hij veel minder straling af. Hoe verder weg, des te lager de blootstelling.”

Nog een advies: vrouwen moeten hun mobiel vooral niet in hun bh meenemen en mannen niet in hun borst- of broekzak. Uit wijze voorzorg.

Beeld: nl.wikihow.com