Nergens worden zoveel mensen 100

Nergens worden zoveel mensen 100
ma, 10/07/2017 - 12:17
Door: jvklinken
0 reacties

Baas boven baas. Dat geldt voor het Italiaanse dorpje Acciaroli. Nergens ter wereld worden zoveel mensen 100 jaar of ouder.

Dat zegt het Algemeen Dagblad dat een bezoek bracht aan het dorp. Volgens de krant zijn onderzoekers uit heel de wereld op zoek naar het geheim dat de dorpelingen met zich meedragen.

Het kustplaatsje Acciaroli bevindt zich ten zuiden van Napels, in de welbekende laars. Het is nog maar een jaar of twee geleden ontdekt. Al veel eerder werden elders, zoals in Japan maar ook in Italië, zogeheten blauwe zones aangetroffen. Daarvan is sprake als de bevolking extreem oud wordt en welvaartsziekten nagenoeg ontbreken. Acciaroli stond tot nu toe niet in het rijtje.

Veel ouderen zijn opmerkelijk vitaal

Meer dan tien procent van de inwoners is de 100 jaar voorbij. Van die tien procent is een vijfde zelfs ouder dan 110. En misschien wel belangrijker: in goede gezondheid.

Onderzoekers verbazen zich erover dat Alzheimer en hart- en vaatziekten nauwelijks voorkomen. Veel ouderen zijn opmerkelijk vitaal. Het AD: In de dorpsstraat wandelen ze langs de winkels voor hun dagelijkse boodschappen, of voor een praatje met de buurvrouw. Al is het wat onbeleefd om te vragen naar hun leeftijd, ze vertellen vol trots hoe oud ze zijn.

Ze vielen zich nog benissimo(fijn), voegen ze eraan toe. Volgens het AD kwamen onderzoekers, tezamen met vertegenwoordigers van de media, de afgelopen twee jaar van heinde en verre naar het dorpje.

Ze zijn nog helemaal bij de pinken

Wat is het geheim van de dorpelingen? Dat is de brandende vraag waar een team van twintig wetenschappers van een speciaal onderzoekscentrum zich op heeft gestort. Professor Salvatore di Somma van de Sapienza Universiteit in Rome zegt te hebben geconstateerd dat de inwoners van Acciaroli fysiek en mentaal eerder 60 jaar zijn dan 100. Ze lopen nog goed, hebben nauwelijks een bril nodig, kampen niet met ziektes zoals diabetes en zijn nog helemaal bij de pinken. En, vooral, ze zijn ontzettend actief.'' Lachend voegt hij eraan toe: ,,In alle opzichten!''

Samen eten en koken

Volgens hoogleraar Di Somma is het mediterrane dieet een belangrijke factor. Daar komt bij dat de inwoners van Acciaroli vers koken met producten uit de directe omgeving.

Wat volgens Di Somma minstens zo belangrijk is, is dat de mensen in Acciaroli gewend zijn samen te eten en te koken.  Daardoor nemen ze de tijd voor de maaltijd. ,,Ze wonen vaak bij jongere mensen, meestal hun kinderen. Dat houdt ze ook mentaal scherp en gezond.''

Waar de wetenschappers ook reuze benieuwd naar zijn, is hoe de kinderen van de 100-jarigen het doen. Als zij ook zo vitaal zijn, is er wellicht sprake van supergenen. Is dat niet zo, dan heeft het verschijnsel uitsluitend met de leefwijze van de mensen in Acciaroli te maken. Na de zomer gaat dat onderzoek van start. De uitkomst wordt met spanning tegemoet gezien.

Beeld: plaintruth.com