Niet alle bewerkte voeding is fout

Niet alle bewerkte voeding is fout
ma, 18/03/2019 - 17:56
Door: jvklinken
0 reacties

Niet alle bewerkte voeding is slecht voor ons. Neem kaas, kefir of yoghurt. Die hebben alle drie een bewerking ondergaan. Aan de andere kant is het vooral oppassen geblazen met ultra-processed food. 

Diëtisten en voedingskundigen die hun zaakjes hebben bijgehouden, waarschuwen in toenemende mate tegen bewerkt voedsel. Niet goed voor onze gezondheid, zeggen zij. Maar is dat terecht, vroeg de Volkskrant zich af. Is alles wat bewerkt is, troep?

De krant raadpleegde Tiny van Boekel, levensmiddelentechnoloog aan Wageningen Universiteit, en die komt veel spraakverwarring tegen. "Mensen hebben er vaak negatieve associaties bij die niet kloppen. Bewerken is alles wat we doen om grondstoffen om te zetten in iets wat we eetbaar vinden." 

Bijna alles wat we eten, is bewerkt

Daar valt niet alleen het toevoegen van stoffen onder, maar ook bakken en braden. Bijna alles wat we eten is dus bewerkt. Brood wordt gebakken uit tarwemeel, kaas en yoghurt zijn gefermenteerd, houdbare producten bevatten conserveringsmiddelen en verse producten zijn soms gasverpakt.

Van Boekel: "En appels die we buiten het seizoen eten worden opgeslagen in pakhuizen waar ze onder speciale luchtomstandigheden niet verder rijpen. Ook dat is bewerking." 

Logischer dan de vraag of iets bewerkt is, is de vraag welke bewerking het heeft ondergaan. De Volkskrant brengt dan E-nummers te berde, stoffen die voedsel bijvoorbeeld meer kleur geven of langer houdbaar maken. Die hebben volgens de krant echter geen zorgwekkende gezondheidseffecten, blijkt uit talloze studies.

Het ochtendblad neemt hier wel een erg ruime bocht. Sommige E-nummers zijn inderdaad niet schadelijk maar andere zijn slecht onderzocht of schaden de een wel en de ander niet.

Pakjes en zakjes. "Er zit veel zout in en weinig andere voedingsstoffen"

Voedselbewerking kan hoe dan ook voordelen hebben. Toch adviseert ook het Voedingscentrum om te kiezen voor "minder bewerkt eten". Het doelt dan op producten waar tijdens het bewerkingsproces de vezels, vitamines en mineralen verloren gaan.

Astrid Postma van het centrum noemt volkorenbrood als voorbeeld. ‘Dat heeft veel voedingswaarde. Maar bewerk je het meel verder en voeg je suiker en vet toe, dan krijg je een koekje." Om dezelfde reden raden is ze sceptisch over pakjes en zakjes. "Er zit veel zout in en weinig andere voedingsstoffen."

En dan is er ook nog "ultra-processed food", sterk bewerkt voedsel. Kant-en-klaarproducten als diepvriespizza’s, hamburgers, koekjes en chips vallen eronder. Het hoeft geen betoog waarom die eerder in de kliko dan in onze maag thuis horen.

Het Volkskrant-artikel eindigt met een citaat van Wageninger Van Boekel dat even krom als misplaatst is: "Eet gevarieerd en met mate. Dan maakt het niet meer uit of het bewerkt is."

Beeld: distrifood.nl