Nieuwe hype: Selderijsap als Haarlemmerolie

Nieuwe hype: Selderijsap als Haarlemmerolie
vr, 01/03/2019 - 14:52
Door: jvklinken
0 reacties

Bent u er ook al mee geconfronteerd, met selderijsap? Het is een hype, overgewaaid uit de VS en het sap zou zelfs helpen tegen kanker. Het lijkt wel Haarlemmerolie. Niet intrappen!

Vooral op sociale media is selderijsap populair. Het wordt voorgesteld als een magische elixir die ons zou verlossen van alle mogelijke kwalen.

Drink elke morgen een halve liter en je bent overal vanaf

Aan de wortel van het kwaad ligt de Amerikaan Anthony William, auteur van het boek Life-Changing Foods. Volgens de auteur is selderijsap te verkrijgen door selderstengels en water samen te blenderen. Het helpt naar zijn zeggen tegen de meest voorkomende gezondheidsproblemen in onze maatschappij, van huidaandoeningen tot diabetesautisme en hart- en vaatziekten. Je zou er ook kanker mee voorkomen, overtollig gewicht verliezen en je vruchtbaarheid verbeteren.

Het geheim van selderijsap zou zijn dat het ontstekingen afremt en onontdekte minerale zouten bevat die zorgen voor een genezing van de meest voorkomende ziekteklachten. Drink elke morgen een halve liter selderijsap op een nuchtere maag en dat is al.

Beweging beroept zich op bekende mediafiguren

Wat er op de sociale media vaak niet wordt bij verteld, is dat de auteur zichzelf een medium noemt en dankzij een paranormale gave op de leeftijd van vier jaar reeds longkanker  bij zijn grootmoeder zou hebben vastgesteld. De ‘celery movement’ (selderijbeweging) heeft meer dan 1,5 miljoen volgers op Instagram.

Het weblog gezondheid en wetenschap vindt het kenmerkend dat de selderijbeweging zich beroept op bekende mediafiguren die het ook gebruiken. Dit betekent dat wij als mindere goden toch wel dom zouden zijn om dit niet te doen?

Berichten gemakkelijk te ontmaskeren

Dit soort berichten kun je volgens het weblog doorgaans gemakkelijk ontmaskeren:

  • Geen enkel voedingsmiddel kan alles genezen. De medische wereld zou zo’n voedingsmiddel dan met open armen ontvangen om het leed van allen te beperken.
  • Dergelijke voedingsmiddelen beweren veel, maar bewijzen weinig. Dit betekent dat de beweringen niet verwijzen naar wetenschappelijke studies.
  • Je moet je altijd afvragen wie financieel profijt maakt met zo’n bericht.
  • Het gebruik van bekende consumenten is een vrij waardeloos argument.

Conclusie: niet intrappen. Zulke wonderbaarlijke voedingsmiddelen als selderijsap bestaan niet. Of het dan ongezond is? Zeker niet. Lees maar wat de Voedingsmiddelenlijst over selderij zegt

Beeld: nl.wikipedia.org