Nieuwe kleding altijd eerst wassen

Nieuwe kleding altijd eerst wassen
di, 10/07/2018 - 13:08
Door: jvklinken
0 reacties

Was aangekochte kleren eerst  voordat je ze aantrekt. Die waarschuwing komt van het Franse Agentschap voor de Gezondheid. Want: nieuwe kleren bevatten vaak giftige, soms zelfs kankerverwekkende stoffen.

Voor je nieuwe kleren in contact laat komen met je huid, kun je ze beter eerst  in de wasmachine, zo luidt het advies van het Franse agentschap, dat onderzoek deed. Door te wassen verminder je de blootstelling aan chemicaliën als nonylfenol. Dat is een stof die onder meer voorkomt in verven, pesticiden en schoonmaakmiddelen die ook vrijkomt bij de productie van textiel. Omdat ze schadelijk zou zijn voor de voortplanting en moeilijk afgebroken wordt, mag deze stof sinds januari 2005 niet meer gebruikt of verkocht worden in de Europese Unie (op enkele uitzonderingen na).

Tijdens onderzoek van nieuwe kleding werden er talloze chemische stoffen ontdekt. Sommige daarvan kunnen mogelijk giftig zijn. Het gaat onder meer om benzidine, chroom 6 en nikkel, allemaal kankerverwekkende stoffen. En daar bleef het niet bij: onderzoekers troffen nog een twintigtal andere chemische stoffen aan in kledij en nog een vijftigtal andere in schoenen, zo meldt het Vlaamse dagblad De Standaard.

Stoffen vooral gebruikt bij vervoer

De chemische stoffen in kleding  worden die niet zozeer tijdens het productieproces zelf gebruikt, maar meer bij het vervoer. Bijna al onze kledingstukken worden aan de andere kant van de wereld gemaakt, die opeengepakt worden in grote containers. Die chemische stoffen worden  gebruikt tegen insecten, schimmelvorming en het te hard kreuken zodat  ze  in Europa niet  nog eens gestreken moeten worden.

Eén wasbeurt volstaat want het gaat om kleine sporen, Experts zeggen dat er geen enkele reden is om ons ongerust te maken. Voor de meeste mensen is er geen probleem maar sommigen hebben een zeer gevoelige  huid en lopen het risico op allergische reacties.

Het Franse Agentschap ziet graag de toegelaten hoeveelheid chroom 6 in lederwaren verlaagd net als voor nikkel in textiel. "Er bestaat nog geen regelgeving voor nikkel in textiel, terwijl die er wel al is voor speelgoed, cosmetica en andere toepassingen."

Beeld: sports.ndtv.com