Nieuwe trend: Eten volgens Hippocrates

Nieuwe trend: Eten volgens Hippocrates
zo, 07/10/2018 - 17:34
Door: jvklinken
0 reacties

“Uw voeding is uw geneesmiddel, uw geneesmiddel is uw voeding.“ Die les van de Griek Hippocrates is eeuwenlang geminacht, behalve door een beperkt aantal dappere artsen. Maar zie, het kan verkeren.

Hippocrates 2.0 zou de variant kunnen worden genoemd die er nu aan zit te komen. Lees het fascinerende verslag op Nieuwe Oogst, weblog voor land- en tuinbouw, van een groot evenement:

Tijdens de Dutch Agri Food Week presenteert vers+ voor honderd genodigden een diner op maat. Alle genodigden leverden hun DNA in, dat geanalyseerd is op de persoonlijke behoefte aan macro- en micronutriënten.
 

Chefkoks en voedingsdeskundigen bereiden maandag 8 oktober voor de genodigden een exclusief en persoonlijk diner op maat. Nog nooit eerder gebeurde dit op zo’n grote schaal. Daarmee heeft het innovatieprogramma vers+, geïnitieerd door verschillende Westlandse tuinbouwondernemers, een primeur.

Een toekomst waarin gepersonaliseerde voeding een rode draad is in ons gezondheidsbeleid, staat voor de deur. Artsen die een dieet van groenten voorschrijven. Behandeling van prostaatkanker en Diabetes 2 met groenten in plaats van medicatie. Topsporters die beter presteren door een dagmenu met uitgebalanceerde nutriënten. Een kinderdagverblijf wil kinderen voeding geven die hun ontwikkeling bevordert.

Door de toenemende vraag naar vers kan dit businesskansen betekenen voor de Nederlandse tuinbouw. En door de afname van zorgkosten een enorme winst voor de overheid. Om naar dit toekomstbeeld te werken, maakt vers+ inzichtelijk welke nutriënten in welke groente zitten en stelt die kennis over groenten beschikbaar voor de hele keten, van veredelaar tot afnemer.

Koppert Cress

Het innovatieprogramma vers+ is een initiatief van de Westlandse tuinbouwondernemers Koppert Cress en Best Fresh Group. Het diner is bij Koppert Cress. Dit bedrijf is gespecialiseerd in ‘Cressen’, zaailingen van unieke planten, met elk hun eigen, verrassende invloed op de zintuigen. Koppert Cress mocht een aantal prijzen in ontvangst nemen, erkenning van de innovatieve aanpak.

Rob Baan van Koppert Cress: ‘We weten allemaal wel dat groente en fruit gezond zijn, maar weinig mensen weten wat er dan zo gezond is en welke gezonde stoffen erin zitten. En het lukt maar weinig mensen er een gezonde leefstijl op na te houden. Met vers+ willen we laten zien en ervaren wat de waarde van groente en fruit is: ‘wat vers inhoudt!’

Toekomst eten

Tijdens de vierde editie van Dutch Agri Food Week, van 5 tot en met 16 oktober, staat Nederland in het teken van de toekomst van ons eten. Bezoekers krijgen bij de boer, de voedselproducent, de kok, de wetenschapper en andere agrifood-experts een antwoord op de vraag: wat eten we nu en in 2050?”

Beeld: himetop.wikidot.com