Nog een rondje chocola

Nog een rondje chocola
wo, 08/11/2017 - 12:31
Door: jvklinken
0 reacties

Het laatste woord over chocolade is nog niet gezegd. Er is niet alleen lichte en donkere chocola maar ook rauwe en Dutched.

De Amerikaanse nieuwssite Vox liet alle onderzoeken naar chocolade nog eens tegen het licht houden en wat bleek? Verreweg de meeste onderzoeken waren gesponsord door grote bedrijven als Mars en Nestlé. In dertig jaar tijd spendeerden zij miljoenen dollars aan onderzoek. En wat was de uitkomst van die  onderzoeken?  Logisch: dat chocolade erg goed voor ons zou zijn.

In werkelijkheid, zo achterhaalde Vox, vielen de uitkomsten erg tegen. Alle onderzoeken werden doorgevlast om uiteindelijk de magere conclusie over te houden dat er wellicht sprake is van een lagere kans  op hartproblemen. Niet niks maar wel mager vergeleken bij  de gangbare claims.

Let op dat cacaomassa als eerste wordt genoemd

Juglen Zwaan van het weblog Ahealthylife wijst er ten overvloede op dat we het beste kunnen kiezen voor bittere chocolade met een cacaopercentage van 70 procent of meer. Bij het aanschaffen van een reep kun je daarom ook het beste op de ingrediëntenlijst kijken. Wordt suiker als eerste genoemd? Laat de reep dan liggen in de winkel. Beter kan cacaomassa als eerste ingrediënt vermeld staan.

Maar Zwaan heeft nog een belangrijke tip. Cacao mengt slecht met water en smaakt bitter. De Nederlander Coenraad van Houten heeft daarom begin 19e eeuw een chemisch proces uitgevonden dat vandaag de dag op bijna alle chocolade wordt toegepast.

Door behandeling verdwijnt 90 procent polyfenolen

Het proces noemt men wereldwijd Dutching, omdat het in Nederland is uitgevonden. We spreken ook wel van alkaliseren. Het wil zeggen dat cacaobonen deels worden ontdaan van hun vet en vervolgens worden behandeld met een basische stof.

Door deze behandeling wordt de zuurgraad van de cacao verlaagd, de oplosbaarheid verhoogd, de kleur donkerder en de smaak zachter. Ondertussen verdwijnt tot wel 90 procent van de polyfenolen! Dutched chocolade kunnen we dus beter in de winkel laten liggen. Polyfenolen werken namelijk ontstekingsremmend en hebben een anticarcinogene (antikanker) werking.

Het komt erop neer dat rauwe chocolade de betere keuze is. Dit staat meestal op de verpakking vermeld als RAW. Soms kan ook niet-rauwe chocolade niet zijn behandeld. Het beste kun je hiervoor de (website van de) fabrikant raadplegen. Zo is de biologische cacao van Vivani volgens hun site niet gealkaliseerd.

Zwaan kwam eens iemand tegen die een reep chocolade at als ontbijt. “ Dat lijkt me toch een beetje teveel van het goede”, tekent hij aan. 1 à 2 partjes per dag is ruim voldoende voor de gezondheid. “Meer is dus niet altijd beter…”

Beeld: quora.com