Noten nog gezonder dan gedacht

Noten nog gezonder dan gedacht
di, 06/12/2016 - 11:13
Door: jvklinken
0 reacties

Noten blijken nog gezonder te zijn dan gedacht. Mensen die 20 gram noten per dag eten hebben 15 procent minder kans op kanker en maar liefst 30 procent minder kans op hart- en vaatziekten dan mensen die geen noten eten.

Wie noten eet, verlaagt ook de kans op vroegtijdig overlijden. Dit blijkt allemaal uit een studie van het wetenschappelijke tijdschrift BMC Medicine. Hiervoor werden 29 onderzoeken met daarin informatie van 800.000 mensen geanalyseerd. 

Tegen gewichtstoename

Noten zorgen voor deze effecten doordat ze rijk zijn aan vezels, voedingsstoffen en antioxidanten bevatten. Daarbij bevatten ze gezonde vetten die bijdragen aan het verminderen van hartaandoeningen.

Het hoge vezel- en eiwitgehalte van noten kan ook van nut zijn in de strijd tegen gewichtstoename door het terugdringen van overeten. Dat noten een antitumorwerking hebben, is te danken aan de antioxidanten. 

De resultaten van de onderzoeken bleven consistent in verschillende geografische gebieden en bij mannen en vrouwen. Opmerkelijk is dat er geen verschil in soort noot te zien is.

Handjevol

Bij mensen die meer dan 20 gram noten eten, bleken er geen extra voordelen te zijn. Wie meer dan 20 gram noten per dag eet, profiteert wel van dezelfde gezondheidsvoordelen als de groep die 20 gram per dag eet maar daar blijft het bij. Het is dus niet zo dat wie 40 gram noten eet, 30 procent minder kans op kanker heeft.

Twintig gram noten komt ongeveer neer op een klein handjevol hazelnoten of bijvoorbeeld tien walnoten.

Beeld: smulweb.nl