Oké Sophietje met je rietje

Oké Sophietje met je rietje
ma, 11/03/2019 - 13:51
Door: jvklinken
0 reacties

“Ze dronk ranja met een rietje, mijn Sophietje”, galmde het liedje in de jaren zestig. Die ranja had Sophietje  beter onaangeroerd kunnen laten maar dat rietje niet!

Er zijn gegronde redenen om wat vaker met een rietje te drinken. Zoals bekend kunnen dranken het nodige zuur bevatten. Daardoor tasten ze het tandglazuur aan. Niet alleen ranja of cola maar ook vruchtensappen zoals appel- of sinaasappelsap en uiteraard citroen- of limoensap. Door ze met een rietje op te drinken, is er minder contact tussen het zuur en je tanden. Zo beperk je de schade, leert ons het Vlaamse artsenblog gezondheid.be.

Ook vast voedsel kan funest zijn voor ons gebit

Ook vast voedsel dat veel zuur of suiker bevat is funest voor ons gebit. Dat geldt niet alleen voor snoep en andere zoetigheid die je beter kunt mijden maar ook voor koolhydraatrijke producten waaronder brood, pasta en aardappelbereidingen.

Dan biedt een rietje uiteraard geen soelaas.

Zuivel bevat ook suiker, namelijk melksuiker (lactose), maar dat veroorzaakt geen zuurvorming.

Beeld: miscatsquad.fandom.com