Omega­ 3 effectief tegen borstkanker

Omega­ 3 effectief tegen borstkanker
ma, 04/04/2016 - 15:10
Door: jvklinken
0 reacties

Postmenopauzale vrouwen met veel overgewicht kunnen hun risico op borstkanker verlagen door het slikken van omega 3- supplementen. Dat blijkt uit een studie onder 266 postmenopauzale vrouwen, zonder borstkanker maar met een hoge dichtheid van het borstweefsel. Een hoge dichtheid van het borstweefsel (veel klier- en bindweefsel, weinig vetweefsel) is een belangrijke indicatie op het krijgen van borstkanker.

Vette vis

De vrouwen kregen twee jaar lang

  • of niets
  • of het medicijn Raloxifene (Evista)
  • of een supplement met omega-3 vetzuren
  • of het medicijn met het supplement omega-3 vetzuren.

Het supplement bestond uit dagelijks 375 mg DHA en 465 mg EPA, alhoewel volgens de onderzoekers DHA het belangrijkste is. DHA en EPA zijn twee bekende vormen van omega 3-vetzuren die met name voorkomen in vette vis.

Na twee jaar bleek het supplement effectief te zijn in het reduceren van de dichtheid van het borstweefsel, vooral bij vrouwen met duidelijk overgewicht (BMI > 29).

Ontstekingen       

Overgewicht en met name obesitas zijn belangrijke risicofactoren voor kanker  bij postmenopauzale vrouwen. Wetenschappers denken dat het opvlammen van ontstekingen een onderliggende oorzaak is bij deze groep vrouwen. “Omega 3-vetzuren gaan ontstekingen tegen. Dat is een van de redenen waarom we vermoeden dat deze vetzuren effectief zijn bij obese vrouwen”, zegt endicrinoloog prof. Andrea Manni van Penn State College of Medicine, de universiteit die de leiding had bij het onderzoek.

Beeld: nu.nl