Omstreden kleurstoffen alsnog in de ban

Omstreden kleurstoffen alsnog in de ban
di, 01/09/2015 - 12:27
Door: jvklinken
0 reacties

 

Albert Heijn en nog een aantal andere bedrijven zullen een aantal omstreden kleurstoffen alsnog in de ban doen. Ze reageren daarmee op de onthulling van foodwatch en Radar dat producten met deze kleurstoffen nog gewoon worden verkocht.

Al jaren is bekend dat een aantal synthetische kleurstoffen kinderen hyperactief kan maken.  Het gaat om:

E102 of tartrazine = geel 
E110 of zonnegeel = geel/oranje 
E122 of azorubine = karmozijnrood
E124 of ponceau = rood
E129 of allurarood = rood

Southampton Six

Ze worden wel de Southampton Six genoemd. De Universiteit van Southampton deed onderzoek naar deze kleurstoffen. Volgens de universiteit veroorzaken de sfoffen geen ADHD, maar kinderen die ze binnenkrijgen, worden wel degelijk drukker. De Europese voedsel- en warenautoriteit EFSA, die de kleurstoffen heeft toegelaten, houdt nog steeds vol dat ze veilig zijn.
Behalve Albert Heijn hebben ook de fabrikanten Raak (frisdranken), Hela (dressings) en Dapeppa (koekjes) laten weten uiterlijk binnen een jaar te stoppen met de ‘Southampton Six’. Jumbo heeft de intentie uitgesproken te willen stoppen met de kleurstoffen maar heeft nog geen harde toezegging gedaan.

Campagne

Foodwatch, die in juli een campagne ontketende, zal de actie tegen Jumbo voortzetten totdat ook dit concern besluit producten met de omstreden kleurstoffen te weren. Het gaat met name om snoep en frisdrank maar ook bakproducten, dressings en vitaminepillen. Een petitie van foodwatch werd door bijna negen duizend mensen getekend.

Waarschuwing

Fabrikanten die de kleurstoffen in hun producten gebruiken, moeten van de EU een verplichte waarschuwing op de verpakking opnemen: "Kan de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden.” Het consumentenprogramma Radar liet in de uitzending van gisteravond zien dat deze waarschuwing vaak in kleine lettertjes op de verpakking staat en amper in het zicht. In enkele gevallen ontbreekt de verplichte waarschuwing op de verpakking. Voor de betreffende kleurstoffen zijn alternatieven op de markt die wel 100 procent veilig zijn.