Onderzoek kurkuma naar beslissende fase

Onderzoek kurkuma naar beslissende fase
ma, 18/07/2016 - 13:21
Door: jvklinken
1 reacties

Het antikanker effect van kurkuma is betrekkelijk gering. Als we het via de mond tot ons nemen, heeft het grote moeite de darmwand te passeren. Toch lijkt er een doorbraak in het onderzoek op handen.

Dat zegt dr. Michal Heger in een interview met Nieuws.nl. Heger is verbonden aan het AMC in Amsterdam en doet al jaren onderzoek naar de antikankereigenschappen van kurkuma, of beter: van curcumine, de werkzame stof in kurkuma. 

Muur

De darmwand is een soort Chinese Muur, zegt Heger. “Hij is er aan de ene kant voor om bouwstoffen, zeg maar Chinezen, door te laten, maar is er ook om vreemde stoffen, zeg maar Mongolen, te weren. Door die Muur verzwakt curcumine en verliest het zijn anti-kankerwerking.”

Toch wil Heger daarmee niet zeggen dat zijn onderzoek is geflopt, Integendeel. “Mijn tactiek is om die Muur te omzeilen en die curcumine meteen midden in China te parachuteren.”

Liposomen

Hij doet dat door liposomen in te zetten. Dat zijn cellen maar van binnen helemaal leeg en hun grootte is ongeveer 1millimeter gedeeld door vijf miljoen. “We brengen liposomen met curcumine in de bloedbaan en dan binden ze aan de eiwitten van de kankercel en blokkeren zo zijn stofwisseling. Dat werkt geweldig, maar tot nu toe alleen in het lab, er is nog niet klinisch getest.“ 

Heger richt zich vooral op alvleesklierkanker en galwegkanker, twee van de dodelijkste kankersoorten. Het onderzoek verkeert aan de vooravond van de beslissende fase. Heger: ”Ik denk dat ik nog een paar jaar nodig zal hebben voordat ik trials kan doen. Ik doe trouwens twee trajecten, de eerdergenoemde methode en toch ook het oraal toedienen via supplementen.”

Fabrikanten

Vijf fabrikanten van kurkuma-supplementen hebben hem gevraagd de werkzaamheid van hun producten wetenschappelijk te onderzoeken. Daarom wil Heger een klinische studie starten met gezonde mensen. “Maar ook dat kost tijd. De medisch-ethische toetsingscommissie moet eerst toestemming geven. Als blijkt dat de claims van de fabrikanten waar zijn, zou dat een doorbraak betekenen. Maar ik ben lang niet de enige onderzoeker van kurkuma. Over de hele wereld zijn collega’s bezig. En het is geen wedstrijd he? Ik ben net zo blij als er ergens anders iets voor die afschuwelijke ziekten wordt gevonden als wanneer het mij lukt.“

Beeld: walrabenstein.nl

 

 

Reacties (1)

jandejong's picture

jandejong
8 August 2016

Wat is de reactie van MMV op dit onderzoek? Is al het kurkuma-gebruik voor niets geweest?
Moeten we over gaan naar de supplementen van b.g. fabrikanten?