Ongeneeslijk ziek door medische misser

Ongeneeslijk ziek door medische misser
ma, 16/04/2018 - 11:33
Door: jvklinken
0 reacties

De ziekte van Adrienne Cullen was goed te behandelen maar vanwege een medische misser is ze nu ongeneeslijk ziek. Het verantwoordelijke ziekenhuis, UMC Utrecht, gaat diep door ’t stof.

Cullen is terminaal ziek, terwijl zij grote kans had gehad de kanker te overleven als een belangrijke uitslag niet twee jaar zoek was geweest.  Wat er mis is gegaan, is dat de uitslag van een weefselonderzoek pas met grote vertraging onder de aandacht van de behandelend dokter is gekomen. Dat bleek na nadere analyse om baarmoederhalskanker te gaan. Die vertraging is twee jaar geweest. "Het is heel aannemelijk dat die baarmoederhalskanker daardoor niet meer te genezen is," zegt een van de betrokken artsen.

Ziekenhuis stapelde fout op fout

Ook nadat de uitslag boven water was gekomen, stapelde het ziekenhuis fout op fout. Excuses bleven achterwege, er werd geen onderzoek ingesteld naar wat fout was gegaan en advocaten bepaalden wat er werd gecommuniceerd.

Cullen vindt zonder enige twijfel dat sinds haar zaak het UMC Utrecht veel beter met slachtoffers van medische fouten omgaat. "We hebben bergen verzet", zei ze vrijdag tijdens de eerste jaarlijkse lezing die naar haar is vernoemd.

Cullen, haar behandelend gynaecoloog Huub van der Vaart en Arie Franx, het hoofd van de afdeling Gynaecologie, gaven zich tijdens de lezing bloot over hoe zij de afgelopen jaren de zaak hebben beleefd. Cullen kreeg na haar bijdrage een lange staande ovatie.

Beeld: twitter.com