Ongeneeslijk ziek en toch medicijnen

Ongeneeslijk ziek en toch medicijnen
wo, 12/12/2018 - 11:15
Door: jvklinken
0 reacties

Familie van ongeneeslijke zieke patiënten moet erop bedacht zijn dat hun dierbare nog allerlei medicaties krijgt en behandelingen ondergaat die geen enkel nut meer hebben.

Waarom zou je dat toestaan? Het gebeurt nog veel te vaak, zegt Eric Geijteman, internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog.

Mensen die bijvoorbeeld een ongeneeslijke vorm van kanker hebben, krijgen vaak medische interventies die geen enkel nut meer hebben en zelfs schadelijk zijn, schrijft Geijteman in zijn proefschrift, waarop hij vandaag promoveert aan het Erasmus MC in Rotterdam.

'Ieder medicijn heeft bijwerkingen'

Geijteman vindt dat artsen bewuster moeten kijken naar de medicatie en behandelingen die patiënten krijgen in hun laatste levensfase. "Als je weet dat iemand binnenkort gaat overlijden aan zijn ziekte, is het dan zinvol om hem of haar bloeddruk- of cholesterolverlagers te laten slikken? Ieder medicijn heeft bijwerkingen", zegt hij in een interview met RTL Nieuws. Volgens Geijteman gaan artsen vaak door met behandelen omdat er geen duidelijke richtlijnen zijn. Bovendien is te weinig onderzoek gedaan naar met name het gevolg van stoppen met medicatie.

Hij pleit daarom voor meer onderzoek naar het effect van het staken van medicatie waarvan kan worden vermoed dat die overbodig is.

"Artsen mogen af van het credo 'we hebben er alles aan gedaan om overlijden te voorkomen'. In plaats daarvan zou het streven mogen zijn: 'We zijn niet te ver gegaan om het onvermijdelijke sterven te voorkomen'."

Zie ook de Volkskrant over dit onderwerp.

Beeld: deurnewiki.nl