Ontbijt, lunch, warm: vroeger was 't beter

Ontbijt, lunch, warm: vroeger was 't beter
vr, 14/06/2019 - 15:00
Door: jvklinken
0 reacties

Ontbijt, warrm, lunch. Dat was hier te lande heel lang het patroon. Toen de mannen de hele dag van huis gingen, veranderde dat in ontbijt, lunch en warm. De vraag is of dat zo gezond is?

Het Voedingscentrum heeft zich bij de verandering in het patroon neergelegd. Tegelijk staat het vier tussendoortjes op een dag toe. Toe maar.

Trouwens, hoe hard is dat patroon met drie maaltijden? Kun je ook zonder problemen een van de drie overslaan? Dat komt nogal eens voor. Met name  het ontbijt moet het ontgelden. Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf Nederlandse werknemers het ontbijt regelmatig overslaat.

Voedingscentrum maakt zich vooral druk om het gebit

Het Voedingscentrum raadt dat af met het oog op ons gebit. Woordvoerder Patricia Schutte tegenover nu.nl: "In vrijwel al het eten en drinken zitten suikers en zetmeel, die worden omgezet in zuren. Die veroorzaken op hun beurt gaatjes."

"Wanneer je je aan het advies van drie hoofdmaaltijden per dag houdt en niet vaker dan vier keer iets tussendoor eet, is de kans op gaatjes klein. Dan krijgt je gebit voldoende kans zich te herstellen."

Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Gezondheid bij Wageningen University & Research (WUR) benadert het vraagstuk meer van de gezondheidskant. "Wat we zien, is dat mensen die het ontbijt overslaan, vaker last hebben van overgewicht." Want hoe gaat dat? In de loop van de ochtend krijgen ze honger en wordt er ongezond gesnackt.

"Sla je het ontbijt of de lunch over, maar ga je niet snacken en nuttig je daarentegen een gezonde maaltijd waar je ook nog eens rustig de tijd voor neemt, dan zijn er geen ongezonde effecten voor je gezondheid en heb je dus niet meer kans op overgewicht."

Overslaan van maaltijd heeft zelfs voordelen

Het overslaan van een van de drie maaltijden kan, mits je niet snackt, zelfs voordelen hebben, weet Feskens. "Zeker als er meer dan zestien uur gevast wordt, kan het gunstige effecten hebben. Dit wordt ook wel intermittent fasting genoemd."

Waarom het gunstig is, is nog niet helemaal duidelijk. "Het kan komen door gunstige effecten op de samenstelling van de darmflora, of doordat het beter aansluit bij het 24 uursritme van hormonen als insuline en leptine", legt Feskens uit. "Maar het kan ook komen doordat het lichaam een deel van de tijd lage bloedsuikerspiegels heeft en dan vetzuren gaat verbranden."

'Kijk eens bij de Zuid-Europeanen'

Voor je gezondheid is het dus niet noodzakelijk om drie maaltijden per dag te eten of zeer regelmatig te eten. Het lijkt er vooral om te gaan dat je gezonde eetgewoonten hebt en aan de aanbevolen kilocalorieën komt.

Edith Feskens, hoogleraar Voeding en Gezondheid: "Het gaat vooral om de totale hoeveelheid energie die je op een dag binnenkrijgt en de hoeveelheid inspanning die daartegenover staat."

Ze vindt het wel tijd om de drie traditionele maaltijden iets meer los te laten. Ze tipt: kijk eens af bij de Zuid-Europeanen en Scandinaviërs. "Zij hebben de lunch als grootste, warme maaltijd. Dat is gezonder, omdat je lijf dan nog voldoende tijd heeft voor de spijsvertering. Plus, een zware maaltijd vlak voor het slapengaan gaat vaak samen met slecht slapen." 

Beeld: charlestonmag.com